Спорт и забавление в едно. Зумба, каланетика, тае-бо!

2013-10-26 13:30:00
Спорт и забавление в едно. Зумба, каланетика, тае-бо!
Снимка: sxc.hu

Фитнесът ти се струва скучен или по-подходящ за момчетата, а искаш да спортуваш и да се движиш? Не всички спортове са отегчителни, можеш да се забавляваш дори да не си най-добрата в часа по Физкултура. Не си падаш по групови спортове, трудно ти е с правилата на играта, но искаш да се движиш и да си активна? Не се отчайвай, има спортове, които са подходящи за теб.

 

 

Зумба е един от тях. Представлява фитнес танц, вдъхновен от латино музиката. Негов създател е Алберто Перез от Колумбия. Сравнително нов спорт (края на XXв.) бързо набира скорост и става изключително популярен. Зумба включва танци, фитнес и аеробика, а хореографията е взаимствана от хип-хоп, самба, салса, меренге, мамбо, бойни изкуства и кючек. Тренира се цялото тяло, подходящо е ако искаш да изгаряш калории или просто за тонус. Изключително забавен и приятен спорт, който ни носи усмивки и красиво тяло.

 

Пилатес е идеален начин за поддържане на форма. Укрепва и тонизира мускулите, дава гъвкавост и стойката постепенно става изправена. Пилатес е микс от упражнения от каланетика, балет и йога, които се изпълняват на бавна музика. Обръща се внимание на дишането, концентрацията на мисълта, а упражненията се изпълняват в определен брой само по веднъж, не на серии. Целта на тази гимнастика е освен да направи по-гъвкави мускулите, тялото да добие грациозност. Използват се предмети като топки и ластици.

 

Тае-бо е комбинация от аеробика, бойни изкуства (таекуондо, карате) и бокс. Хореографията е изградена на основата на серия удари, ритници и аеробни стъпки на фона на ритмична музика. Името на този спорт идва от корейското „тае” (крак) и бо от „box” на английски, защото съчетава ритници с крака и движения за горната част на тялото от бокса.

 

Каланетиката носи името на своята създателка Калан Пинкни, която страдала от проблеми с гръбначния стълб и по неволя трябвало да спортува. Каланетиката е за тези, които не обичат да се задъхват, трудно им е да спазват темпото на интензивната тренировка и обичат спокойствието. Изпълнява се на бавна музика, а упражненията засягат основно бедрата, ханша и талията, но се натоварват цели групи мускули. С този метод не се натрупва мускулна маса, а се укрепва мускулатурата.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия