Защо не сме щастливи?

2013-10-23 19:30:00
Защо не сме щастливи?
Снимка: Dreamstime

Често забързани от ежедневните задачи и изцедени от множеството ангажименти осъзнаваме, че в края на деня не сме щастливи. Следва лавина от въпроси, които така и не успяват да ни дадат отговора. Ако все още не сте го намерили, ние сме готови да ви разкрием част от нещата, поради които може би не сте щастливи. Не забравяйте, че един проблем е такъв, докато не разберете, че съществува и не откриете причината за него. Ето и причините, които ви правят нещастни, според нас:

 

 

Полагате повече усилия за временно удоволствие, вместо крайното удовлетворение

 

Удоволствието е естествена необходимост и обект на непрестанно търсене. Трябва обаче да направим разлика между временно удоволствие и крайно и трайно удовлетворение. Не случайно Шевалие дьо Буфлер е казал, че „удоволствието е щастие за глупците, а щастието е удоволствие на мъдрите”. За да бъдете щастливи се нуждаете от по-горе споменатата трайна и крайно удовлетвореност, което значи че трябва да спрете да мислите единствено за материалното удобство или пък измъкването от моментни неприятни задължения. Защото те най-вероятно ще окажат влиянието си по-късно и  едва ли ще бъде от най-добрите. Ако искате да сте щастливи, изправете главите си и погледнете напред и в бъдеще, не се задоволявайте с приятното за този момент, а изберете полезното в дългосрочен план.

 

Учите само заради оценките

 

Ученето е процес, който, колкото и да не вярвате, може да ви направи щастливи. Получаването, осмислянето и запаметяването на нови знание е един от най-приятните процеси, през които осъзнаваме напълно умствения си потенциал и изпитваме удовлетвореност от себе си и положените усилия. Всичко това няма да бъде възможно, ако учите само за оценките, а не заради самото знание. Разбираме, че често дисциплините ви се струват скучни и безсмислени, но ако учителят не е успял да ви покаже интересната неща на нещата, то на вас се пада трудната задача да откриете мотивацията да погледнете по различен начин на учебния материал и да намерите онази част, което ще ви бъде полезна. Успеете ли, то със сигурност ще имате поне един повод да се усмихнете през деня, защото ще бъдете горди със себе си.

 

Пренебрегвате себе си, заради останалите

 

Често в желанието си да бъдем добри приятели се самозабравяме и нагърбваме с чуждите проблеми до такава степен, че нашите собствени остават на заден план. Не своевременното им решаване обаче може да ни навреди много и да ни направи нещастни. Друг често срещан вариант е обсебването от успешните примери, които можем да вземем от останалите. Следва описания начин на самозабрава и лишаване от собствен напредък. Истинската промяна се случва, когато ние сами решим и я направим. Не прекалявайте с преклонението или саможертвата в името на останалите, защото и вашето щастие е също толкова важно.

 

Моментът никога не е подходящ

 

Спрете да се заблуждавате, че днес не е подходящият момент да направите дадено нещо. Не съществува понятие като идеален момент, всеки един момент може да бъде перфектен, стига да искате да го направите такъв. Безцелното чакане само ще ви навлече лично неудовлетворение и чувство на безполезност. Спрете да се заблуждавате и действайте.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Ospi
преди 10 години

Също така ако мислим материалистично. Спрете го.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия