Следобедният сън е вреден за здравето

2013-10-20 12:28:00
Следобедният сън е вреден за здравето
Снимка: sxc.hu

След тежък и изморителен ден, често решаваме да полегнем и докато се усетим сме изпаднали в сладка дрямка. Следобедният сън е любимо занимание на мнозина, които подобно на децата в детските градини имат строго разграфен график, според който в следобедните часове единственото им задължение е да се настанят удобно в леглото и да се отдадат на креативни сънища.

 

 

Всичко това звучи изключително приятно и сме сигурни че е така, до колко обаче е полезно е друг въпрос, с които невролозите са се заели. Според тях следобедният сън може да бъде опасен за здравето ни, тъй като спането през светлите часове на деня има вероятност да ни донесе деменция и мозъчни заболявания. За най-опасен изтъкват съня след физическо натоварване, което значи че не е препоръчително след тренировка да правите макар и кратки дремки.

 

Освен това според последните изследвания и експерименти следобедният сън може да причини и когнитивни нарушения. Френско проучване, изследващо 500 жени, които обичат да си подремват, е установило, че всяка една от пет жени, които спят през светлите часове на деня, има по-ниски резултати на тестовете за интелигентност спрямо останалите.

 

Заниманието е изключително вредно и за хора, които страдат от безсъние. В предвид факта, че вечер не успяват да спят, то те лесно се изкушават да отпуснат глава на възглавницата следобеда, но това може да им навлече далеч повече и по-сериозни проблеми.

 

Освен за страдащите от безсъние, проблем може да възникне и при всички останали, защото следобедният сън ги кара да стоят до късно вечерта. В резултат на което объркват вътрешният си часовник и това може да доведе до доста неприятни и нежелани последици.

 

Не забравяйте, че най-ползотворното спане е през вечерта и то трябва да бъде със средна продължителност 8 часа. Установено е, че хора които спят повече от 8 или по-малко от 5 часа имат намалени умствени способности. Освен това прекаляването или липсата на сън може да доведе до заболявания като Алцхаймер и други форми на деменция, както и сърдечно съдови проблеми.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 10 години

После се чудя как показват форума по телевизията.В 'Господари на ефира' трябва всеки ден да ви обсъждат.

TheNearBy
преди 10 години

Вреден е за на *** рунтавите вежди, щото после ще трябва да си ги реши пак.... Аре стига глупости бе!

Кал
преди 10 години

http://en.wikipedia.org/wiki/Power_nap;)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия