Математичка изведе формула за перфектната пица

2013-10-21 13:30:00
Математичка изведе формула за перфектната пица
Снимка: Dreamstime

Повечето хора обожават пица. Често обаче се случва да не попадат на идеалната. Но всъщност как изглежда перфектната пица? Отговор на този въпрос може да ви даде математичката Юджиния Чън от Шефилдския университет. Тя изведе формула, която осигурява пица с идеално разпределение на плънката и хрупкава кора, съобщи FoxNews.

 

 

Чън имала за задача да разбере защо 36-сантиметровата пица на „Пица експрес“ се търси повече от класическата, която е с диаметър 28 сантиметра. Така тя изчислила какво трябва да е съотношението на плънката към тестото в зависимост от размера и дебелината на блата.

 

Според математичката дори тестото и гарнитурата да са винаги в едно съотношение, коефициентът на плънката към кората в хапката се променя в зависимост от размера на пицата. По-малките пици имат средно 10% повече продукти в една хапка от по-големите, но в големите всичко е по-равномерно разпределено.

 

Колкото по-голяма е една пица, толкова по-тънка е нейната основа. При големите пици е много важно как се подреждат отгоре продуктите, защото трябва да бъдат равномерно разпределени.

 

Формулата е t делено на d, умножено по r на шеста степен върху (r на трета степен минус 15) на квадрат, където d е постоянният обем на тестото, а t – постоянният обем на плънката.  

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
StringTheoryPractici
преди 10 години

Толкова проста формула няма как да е оптимална (перфектна) при данните които има, може само да е относително добра. Не виждам никаква истинска математика тук, по-вероятно е да е рекламна кампания. Жалко, защото изчислителния подход има потенциал при готварството.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия