Видовете вегетарианство

2013-10-23 18:00:00
Видовете вегетарианство
Снимка: sxc.hu

В днешно време вегетарианството става все по-разпространено. По цял свят има и привърженици, и противници на този вид хранене. Някои хора се отказват от месото и другите животински продукти по хуманитарни причини, като защита на животните, други пък смятат тези храни за вредни. Специалистите не са на едно мнение по въпроса здравословно ли е вегетарианството или не. Вегетарианците се разделят според храните, които консумират.

 

Флекситарианците се отличават с това, че водят полу-вегетариански начин на живот. Ядат предимно храни от растителен произход, но не са изключили от менюто си млякото, яйцата, рибата и птичето месо. Някои флекситарианци не ядат месо и продукти от животни, които не смятат за „чисти”, от животни, които не са отглеждани на свобода и не са хранени с еко храни.

 

 

Песцетарианците са вид ветегарианци, коитоконсумират само морски продукти и никакво друго месо. Названието им идва от италианската дума “pesce”(риба) и английската “vegetarian”. Чрез рибата и други морски дарове организмът си набавя необходимите протеини, здравословни мазнини и минерали, които са важни за здравето.

 

Лакто-ово вегетарианството е най- често срещано. Хората с такъв режим на хранене се отказват само от месото, като консумират яйца и мляко. Голяма част от тези хора смятат за грешно убиването на животни за храна и други материали като кожа, например, но не виждат нищо грешно в употребата на продукти като мляко и яйца. Често те се отказват от естествената кожа, велур и носят дрехи направени от еко материали.

 

Веганството е пълен отказ от всякакви животински продукти. Веганите не ядат никакво месо, мляко и яйца, често пъти се отказват от меда и желатина. Важно е, хората, които искат да се посветят в това направление на вегетарианството да са информирани какви храни трябва да добавят в менюто си, за да не се отрази пагубно на организма липсата на някои важни вещества.

 

Суровоядците не винаги са вегани, но обикновено се въздържат от употребата на млечни продукти и яйца. Те не консумират храни, минали термична обработка над определена температура или преработени храни. Към суровоядството трябва да се подходи отговорно, човек да е запознат с какво трябва да замени някои важни за тялото храни.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия