Няколко факта за кофеина, които трябва да знаем

2013-10-17 20:01:00
Няколко факта за кофеина, които трябва да знаем
Снимка: sxc.hu

Първото нещо, с което свързваме сутрините, е чаша кафе. Малко са тези от нас, които успяват да се лишат от черното злато, което е способно да ни ободри и събуди. В умерени дози то е доста полезно за паметта, здравето и концентрацията ни. Има обаче няколко факта, които малко хора знаят, а е добре да бъдат осведомени за тях:

 

Ефектът от пиене на кафе не е еднакъв при всички

 

Както при повечето неща, така и при консумирането на кафе, ефектът не е еднакъв при всички хора. Има множество фактори, които могат да повлияят. Започваме с най-генералния, а именно полът. Според последните изследвания жените преработват кофеина далеч по-бързо от мъжете. Същото важи и за пушачите. Интересен е фактът, че азиатците се характеризират с най-бавното преработване на кафето.

 

 

Силното кафе съдържа по-малко кофеин

 

Широко разпространена заблуда е, че силното кафе съдържа повече кофеин. Силният вкус определено може да заблуди логиката ни, особено ако не знаем, че той се дължи на печенето на зърната. Именно при това печене се изгаря кофеина и затова силното кафе съдържа по-малко кофеин. За разлика от него, леките или дори непечени кафета като зеленото, съдържат всички полезни съставки на кафето - полифеноли и кофеин, в по-големи количества.

 

Безкофеиновото кафе също съдържа кофеин

 

Може би името на въпросното кафе е това, което успява да ни излъже, че напитката не съдържа кофеин. Истината обаче е друга. В безкофеиновото кафе всъщност се съдържа кофеин, но той в значително по-малко количество. Важно е да знаем това, защото често в желанието си да се откажем от обикновеното кофеиново кафе, поради здравословни проблеми, като бъбречни заболявания, прекаляваме с безкофеиновото и по този начин пак приемаме същата доза кофеин, което може да се окаже проблем.

 

Енергийните напитки често съдържат по-малко кофеин от кафето

 

По подразбиране, всички ние приемаме, че стимулиращия и енергизиращ ефект на енергийните напитки идва от кофеина. Поредният малко известен факт е, че повечето напитки от този вид съдържат по-малко количество кофеин, отколкото чаша кафе. Ефектът от напитките идва от голямото количество захар и непроизносими съставки, които ни енергизират, но едва ли по най-полезния и желан от нас начин.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия