Как да се справим с депресията?

2013-09-28 14:00:00
Как да се справим с депресията?
Снимка: Dreamstime

Чувствате се безполезни, лесно и безпричинно започвате да плачете, усещате тъга или апатия? Това са сигурни симптоми за депресия. Причините за нея могат да бъдат много - раздяла с гаджето, несподелена любов или пък трудно адаптиране в училище. Каквато и да е обаче причината, се налага да вземете бързи мерки, за да не се стигне до по-тежко състояние на депресия, при което се появяват помисли за самоубийство, които могат да бъдат изключително опасни.

 

 

За да се справите с леката депресия, специалистите препоръчват да увеличите физическите занимания и спорта. По този начин, дори и за момент, ще забравите за проблемите и ще можете да си починете от тях. Доказано е, че физическата активност с продължителност 30 минути на ден подобрява настроението и ефективно се бори с леките състояния на депресията.

 

Друго, което може да ви помогне в битката е по-честото извършване на дейности, които ви правят щастливи. Най-често това са занимания, при които постигаме успех, който успява да ни направи щастливи. Избирайки да вършим такива дейности лесно можем да премахнем чувството на безполезност и тъгата, която ни е обзела.

 

Едно от най-ефективните решения за справяне с депресията е общуването. Чрез него лесно можем да споделим проблемите си и да получим помощ от останалите. Дори да не говорим за проблемите си, общуването ще ни помогне да забравим за тях и да премахнем апатията.

 

Въздържането от взимане на важни решения няма да ви изкара от депресия, но за сметка на това ще предотврати бъдещи проблеми, които може да си донесете при евентуално недообмислено решение. Ако все пак взимането на важно решение е належащо, то по-добре се съветвайте с ваш близък, за да сте сигурни, че няма да допуснете грешка.

 

Добър трик, с който може да измамите депресията, е съсредоточаването на усилията ви в една дейност. По този начин шанса да се справите с определената дейност е много по-голям, а и вглъбяването във въпросната дейност ще ви накара да се отърсите от моментното си състояние и да се почувствате пълноценни.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия