Защо имаш кървене между менструациите?

2013-08-09 12:58:00
Защо имаш кървене между менструациите?
Снимка: Dreamstime

Нормално е жените да имат цикъл на всеки 28-30 дни /при всяка представителка на нежния пол е различно, но варира в този период/. Менструалният цикъл е физиологичен процес на циклични промени у полово зрялата жена. За първи ден от началото на всеки цикъл се смята началото на менструацията. Тя продължава между 5-7 дни /и тук е индивидуално/.

 

Понякога обаче се случва да се появи кървене между две менструации и причините за това може да бъдат няколко:

 

 

Правила си бурен секс – сексът е удоволствие и всеки възприема различни неща за приятни. Някои предпочитат по-нежни сексуални взаимоотношения, докато други си падат по грубостите. Трябва обаче да бъдеш внимателна. Прекалено резките тласъци и бурният секс може да те протрият и да ти се образува раничка, която да кърви. Кървенето трябва да спре до няколко часа и раничката да мине от само себе си.

 

Отскоро пиеш противозачатъчни хапчета – понякога се появява кървене при жени, които пият контрацептиви от съвсем скоро време. Не се притеснявай това е нещо напълно нормално. Организмът ти просто има нужда от време, за да се свикне към синтетичните хормони. Ако кървенето продължи повече от няколко месеца или е прекалено обилно, посети гинеколога, който ти е предписал противозачатъчните и му сподели проблема си.

 

Страдаш от болест, предавана по полов път – някои болести /като гонорея или хламидии/ понякога предизвикват кървене. Ако от известно време имаш капчици кръв между менструациите, забелязала си, че се появило жълтеникаво течение и имаш болки в областта на таза – отиди на преглед при гинеколога си. Не трябва да се отнасят пренебрежително със симптомите, защото това може да ти създаде сериозни здравословни проблеми.

 

Бременна си – това май е най-лошият вариант за тийнейджърите. Статистиката обаче показва, че 25% от бременните получават леко кървене през първите три месеца от бременността си. Направи си тест за всеки случай.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия