Разработват хапче, заместващо фитнеса

2013-07-21 22:00:00
Разработват хапче, заместващо фитнеса
Снимка: sxc.hu

Американски учени са си поставили амбициозната задача да разработят революционно хапче, което ще замества фитнеса и ще осигурява на хората всички благоприятни ефекти за здравето, които се получават от физическите упражнения, пише в. “Daily Mail”.

 

 

Специалистите от Изследователския институт в щата Флорида са открили вещество, чието въздействие върху живите организми се изразява в увеличаване на нивата на протеина REV-ERB в мускулите. Това пък от своя страна води подобряване и ускоряване на метаболизма.

 

За да изследват ефекта на химическото съединение, учените провели експеримент с лабораторни мишки. Всички те били подложени на високомазнинна диета и имали еднаква физическа активност. Част от гризачите обаче били инжектирани с новото вещество, а останалите – не.

 

След няколко седмици се оказало, че третираните с химическото съединение мишки успяват да отслабнат, въпреки че са подложени на хранителен режим, съдържащ калории, надхвърлящи необходимия им дневен прием. Но това не е всичко – нивото на холестерол в кръвта на гризачите спаднало, те започнали да потребяват повече кислород през деня и да изразходват средно с около 5% повече енергия, въпреки че не извършват по-голяма физическа активност.

 

Специалистите установили, че всички тези благоприятни ефекти се дължат на едно особено свойство на протеина REV-ERB, чието производство се стимулира при приема на химическото съединение – да увеличава броя на митохондриите в клетките. Както е известно, митохондриите спомагат за генерирането на енергия при консумацията на кислород и именно това им свойство води до ускоряване на метаболизма.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
maistorluk
преди 10 години

И все пак ще си останат дебелаци с отпуснати тела, които не могат да вършат тежка физическа работа.

strawberry88
преди 10 години

Xaxaxaxaxaxa, дори няма да чета статията.

ognyanova95
преди 10 години

Пълната простотия... скоро няма да могат да си дигнат гъзЪ от стола... След 10-тина години няма да могат да си вържат гащите сами даже

Chacho
преди 10 години

K1ncho, питай във форума в Спорт и Здраве по-добре. Кажи си целите, опиши си храненето и питай за насоки.

papugai
преди 10 години

Хората ходят на фитнес само за отслабване според статията.

K1ncho
преди 10 години

Izvinete mislq 4e tova ne e svurzano s temata no moje li da vi popitam s tazi programa v sedmicata kolko puti da treniram mersi predvaritelno :) 100 лицеви на 4 пъти по 25, с по 2 - 3 минути между серия.Клекове със собствена тежест - 50 (25 двойки, редувам бавни - бързи клекове).Успоредка - 3 по 10, бавни и до долу кофички.Лост - набирания - 4 серии по 10.Лост - коремни възлизания и кофички върху лоста.Тичане - километър със средно темпо.Още 100 лицеви по същия начин.

Chacho
преди 10 години

Жалко, едно време по-важна цел ни беше да заместваме хапчетата с фитнес.

koshtramba
преди 10 години

Съгласна съм с рибаря. И мнението ми по статията е : "Ооо, нее, колко тъпоооо!"

jasmins
преди 10 години

Едва ли ще е абсолютно същия ефект и няма да е толкова здравословно...

EinGutesKind
преди 10 години

Ами време е вече, милиони хора по света искат да си подобрят тялото, но нямат време и нерви да ходят на блъскат във фитнеса.

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия