Мотивацията за отслабване зависи от поставената цел

2013-07-13 22:00:00
Мотивацията за отслабване зависи от поставената цел
Снимка: Dreamstime

Почти всеки човек поне веднъж през живота си се е подлагал на диета с надеждата да свали излишните килограми. Мнозина от ентусиастите обаче издържат само няколко седмици/месеца, следвайки стриктен хранителен режим, след което губят мотивацията си. Но ако си мислите, че това зависи само и единствено от личността на човека, всъщност грешите. Оказва се, че мотивацията за отслабване в най-голяма степен зависи от поставената цел, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от скорошно британско проучване.

 

 

Оказва се, че „прицелването” в точен брой килограми, които трябва да бъдат свалени, не е най-доброто решение. Правилната тактика, която води до по-голяма мотивация за сдобиване с перфектната фигура, е определянето на допустими граници за килограмите, от които един човек иска да се отърве. Така например целта „искам да сваля 5 кг този месец” трябва да бъде трансформирана в „искам да сваля между 4 и 6 кг този месец”.

 

До това заключение стигнали специалисти от Вашингтонския университет, които провели експеримент с участие от на десетки мъже и жени на различна възраст, записали се в програми за отслабване. Една част от тях имали конкретни цели – да свалят точен брой килограми, а останалите не специфицирали толкова точно целта си – те определили диапазон на теглото, което искат да постигнат.

 

След края на програмата за отслабване не била измерена статистически значима разлика между килограмите, свалени от едната група отслабващи, и тези, свалени от другата. Впоследствие обаче на нов хранителен режим за понижаване на теглото се подложили предимно хората, които предния път не си поставили конкретна цел. Макар и все още да не били доволни от фигурата си, по-голямата част от тези, които искали да свалят точен брой килограми, така и не предприели отново никаква диета.

 

Според изследователите наблюдаваната зависимост се дължи най-вече на чувството за удовлетвореност от постигнатите цели, което води до повишаване на мотивацията, и обратното – за чувството на неудовлетвореност, което съвсем естествено резултира в липса на мотивация.

 

Когато един човек си постави едновременно достижима (ниска граница на килограмите, които иска да свали) и достатъчно надъхваща цел (висока граница на килограмите, от които иска да се отърве), той е много по-мотивиран да постигне целта си, тъй като, когато измерва резултатите си, почти винаги попада в таргетирания интервал. Противно на това, когато един човек фиксира точно тегло, което иска да постигне, и не успее да го направи в поставения срок, той губи мотивацията си и се отказва от диетите.

 

А каква е вашата цел по отношение на теглото ви?

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия