Подсладените безалкохолни напитки водят до депресия?

2013-01-10 22:15:00
Подсладените безалкохолни напитки водят до депресия?
Снимка: sxc.hu

Ако се чувствате тъжни и депресирани, причината за това може и да не се крие в самите вас. Изследване на американски учени установи, че подсладените безалкохолни напитки водят до потиснатост и лошо настроение, пише в. “Daily Mail”.

 

 

За да стигнат до това заключение, изследователите от Американската академия по неврология провели експеримент с участието на 265 000 мъже и жени на различна възраст. Всички те трябвало да попълнят въпросници, целящи да установят колко често са се чувствали депресирани те през последните 5 години. Също така били проучени предпочитанията на участниците в изследването към различните видове напитки.

 

Оказало се, че тези, които консумират безалкохолни напитки всеки ден, страдат от депресия с 30% по-често от останалите. Най-висок риск от потиснатост и лошо настроение се наблюдавал при участниците, които залагат на диетичните напитки, съдържащи изкуствения подсладител аспартам.

 

Въпреки категоричността на резултатите от изследването, учените все още не бързат да заклеймят безалкохолните напитки, тъй като не могат да установят точно по какъв начин на биохимично ниво те влияят върху човешкия организъм.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия