Храните, които са пълни с "празни" калории

2013-04-12 14:18:00
Храните, които са пълни с
Снимка: Dreamstime

Чували ли сте за празните калории? А знаете ли какво точно представляват? Това са калории с ниска хранителна стойност, но с високо числово изражение. Тоест организмът ви приема огромно количество калории, но в същото време не успява да се засити. Това най-често става след консумацията на въглехидрати и мазнини. Затова е добре да намалите консумацията на храни, богати на тези две неща.

 

За да не трупате излишни мазнини и за да не се тормозите организма си, вижте кои храни е хубаво да избягвате:

 

Диетолозите твърдят, че най-много празни калории има в пържените картофки и като цяло в пържените храни. В тях има огромно количество калории и в същото време много малко микроелементи.

 

 

Бонбоните и другите сладки изкушения също са пълни с празни калории. В тях има обилно количество захар и различни добавки като изкуствени оцветители, ароматизатори и т.н. Въпреки че са наистина вкусни, по-добре намалете тяхната консумация и се старайте да ядете основно сладки, направени от овесени ядки и мед. Може би в началото няма да ви харесват чак толкова много, но с времето ще установите, че са наистина вкусни, полезни и диетични.

 

Някои хора не близват алкохол, но други не могат да си представят, че ще седнат да ядат и няма да си сипят по едно малко. Или, че ще отидат на купон, без да се почерпят. Във виното, бирата и другите алкохолни напитки има доста захар и в същото време минимално количество хранителни вещества. Калориите в алкохола се натрупват основно в областта на корема, а това определено е лоша новина за представителките на нежния пол.

 

Постарайте се да премахнете от менюто си храни като бял хляб, бял ориз, бисквитки и крекери, които са подложени на пълна обработка. В тях има доста голямо количество въглехидрати и това ги прави изключително високо калорични. Единственото полезно нещо, което се съдържа в тях, е минимално количество витамини от група В.

 

Ако човек иска да води здравословен начин на живот, той трябва да се старае да се храни разнообразно и да избягва приема на празни калории. Затова е добре да избягвате да пържите храните. По-добре използвайте други методи за тяхното приготвяне – може да ги печете, варите или задушите. На пазара има голямо разнообразие от сладки и газирани напитки. За съжаление и тяхната консумация не е препоръчителна. Вместо да консумирате шоколади, бонбони и т.н., хапнете някакъв десерт приготвен с мюсли и мед, например. Също така е добре да замените белия хляб с пълнозърнест. Ако усетите глад между основните хранения, хапнете някакъв плод или кофа обезмаслено кисело мляко.

 

Старайте си да си създадете следните два навика – да закусвате и да се храните често, но по малко.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия