Как да се предпазим от късогледството?

Колкото повече време прекарват децата навън, толкова по-голям е шансът да не се сдобият с късогледство. За всеки 60 минути, прекарани на открито, шансовете на подрастващите да сложат очила намаляват с цели 2%. Децата, които са късогледи, са навън

2011-10-27 02:05:44
Как да се предпазим от късогледството?
Колкото повече време прекарват децата навън, толкова по-голям е шансът да не се сдобият с късогледство. За всеки 60 минути, прекарани на открито, шансовете на подрастващите да сложат очила намаляват с цели 2%.

Децата, които са късогледи, са навън около 3.7 часа по-малко навън в сравнение с тези, които нямат проблем с очите. Учените установили, че природата определено има благоприятен ефект върху зрението на малчуганите. Когато са навън децата имат контакт с ултравиолетовите лъчи и постоянно се взират в предмети, които се намират далеч от тях.

Естествената светлина помага на мозъка да освобождава допамини, които действат стимулиращо на зрението.

Когато децата са на открито, естествените ултравиолетови лъчи въздействат благоприятно върху очната ябълка. Липсата на време, прекарано сред природата, намалява нивата на витамин D, а това може да доведе до късогледство.
Децата, които израстват в големите градове, са по-уязвими от тези, които израстват в селските райони.
Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия