Няколко основни грешки по време на диета

2013-03-14 17:05:00
Няколко основни грешки по време на диета
Снимка: Dreamstime

Остават броени дни до пролетта, а лятото ще дойде неусетно. Време е да се вземете в ръце и да се отървете от излишните килограми, които сте натрупали през студените зимни месеци. За да отслабне човек качествено /тоест да няма йо-йо ефект, провиснала кожа и стрии/, той трябва да има достатъчно време и търпение. Има хора, на които им е по-трудно да се отърват от излишните мазнини и трябва да положат повече усилия, за да постигнат така желаните резултати.

 

За да отслабнете и да постигнете фигурата, която искате, трябва да се вталявате правилно. Вижте кои са най-популярните грешки, с които човек може да се сблъска, докато е на диета:

 

 

Липса на тренировки – за да отслабне човек, не е достатъчно само да намали приема на калории. Той трябва и да спортува, за да подобри метаболизма си и да не позволи на кожата да се отпусне, когато свалите няколко килограма. Затова започнете да спортувате и продължете заниманията си и след като приключите с диетата. Спортът ще ви помогне да поддържате теглото си и да бъдете здрави.

 

Недостатъчна консумация на вода – всеки от нас е чувал, че специалистите препоръчват да се приема около 1.5 литра вода дневно. Това е задължително при хората, които имат проблеми с бъбреците и тези, които са на диета. Метаболитните процеси протичат във вода и поради тази причина, за да отслабнете ефективно, трябва да пиете достатъчно количество.

 

Закуската се пропуска – ще ви кажем за пореден път – закуската е най-важното ви хранене за деня. Затова не я пропускайте, а ако досега не сте закусвали, създайте си този навик и го следвайте до края на живота си. Ако наистина искате да отслабнете, закусвайте. Специалистите препоръчват да ядете храни, богати на фибри на закуска и да пиете топла вода с мед преди първото си ядене, за да подобрите метаболизма си.

 

Не се приемат достатъчно протеини – ако не консумирате достатъчно храни, богати на протеини, рискувате да започнете да губите мускулна маса, но не и мазнини. Също така има възможност да си докарате редица здравословни проблеми като срив на имунитета, чупливи нокти, цъфтяща коса и т.н. Наблегнете на консумацията на храни, богати на протеини като месо, млечни продукти, яйца, боб, леща, соя, грах, броколи и царевица.

 

Диетата е прекалено строга – някои гладуващи правят една огромна грешка – стараят се да консумират минимално количество храна, без да осъзнават, че по този начин тормозят организма си и забавят метаболизма. Затова диетолозите препоръчват човек да се храни често и по малко, за да се избегне излишното натрупване на мазнини и бавното преработване на храна. Не тормозете тялото си със строги диети. Изберете си здравословен хранителен режим, който може да дава по-бавни резултати, но поне ще сте сигурни, че няма да сте постоянно болни и без настроение и няма да станете жертва на йо-йо ефекта.

 

Снимка: Dreamstime

 

Липса на прием на мазнини – повечето хора смятат, че мазнините са главните виновници за натрупването на излишни килограми и затова ги избягват. Абсолютното отказване от тях е вредно за организма и е доста трудно като цяло, особено ако понякога се храните навън. У дома може да контролирате продуктите, които използвате, но навън това няма как да стане. Хубаво е да приемате по 20-30 грама мазнини дневно, за да може организмът ви да функционира правилно.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия