Мръсната коса, GSM-ът и фитнесът водят до появата на пъпки

2013-02-08 11:45:00
Мръсната коса, GSM-ът и фитнесът водят до появата на пъпки
Снимка: Dreamstime

Тийнейджърите и акнето... вечният тандем! Голяма част от подрастващите определено мразят кожата си заради пъпките, които имат по нея. Ако бяха 1-2, нещата биха били в реда на нещата, но когато цялото ти лице е обринато, няма как да се радваш. Хубаво е, преди да се третира един проблем, да бъде открита причината за неговата поява. Скъпите козметични средства няма да помогнат, ако не промените нещо, което води до появата на досадните пъпки. Само ще „замажете“ положението за известен период от време.

 

Вижте кои са най-често срещаните причини, които водят до поява на пъпки по лицето ви:

 

 

GSM-а – сигурно ви се струва странно, но е факт, че мобилният ви телефон може да бъде един от основните виновници за пъпките, които така мразите. По него има доста бактерии и мръсотия, които при допир с кожата могат да я инфектират. Хубаво е да се грижите за телефона си и да бършете дисплея му често със специална кърпичка.

 

Козметичните продукти – трябва да знаете как точно да използвате козметичните продукти, които имате, за да има ефект от тях и той да не бъде неблагоприятен. Ако си правите маски за коса с етерични масла, внимавайте да не изцапате възглавницата си с тях, защото това ще раздразни кожата на лицето ви. При положение, че поставяте фон дьо тена си с четка, почиствайте я редовно, защото по нея остават доста бактерии, които водят до поява на пъпки.

 

Мръсните ръце – избягвайте да пипате лицето си, особено с мръсни ръце. Докосването на едно и също място няколко пъти увеличава мастната секреция. Пипайте лицето си само с причина.

 

Лекарствата – в някои медикаменти има стероиди, които са причина за появата на пъпки. Избягвайте употребата на лекарства, които съдържат Prednisone, Cortisone, Lithium, Lithium chloride, Iodine и Hydrocortisone. При някои момичета противозачатъчните изчистват пъпките по лицето, но при други имат точно обратния ефект.

 

Фитнесът – фитнес залите определено не са сред чистите места. Винаги след тренировка мийте ръцете си, защото сте използвали доста фитнес уреди, които са били използвани от хора преди вас ... някои от тях имат хигиенни навици, но други – не. Ако използвате обща постелка за йога, носете си кърпа, която да поставите отгоре й. В нея попива потта на други жени, използвали я преди вас, и като цяло е доста мръсна, а това определено ще доведе до пъпки, както по лицето ви, така и по останалата част от тялото, която се допира в нея.

 

Снимка: Dreamstime

 

Пастата за зъби – има мит, който гласи, че пастата за зъби е в състояние да се справи с досадните пъпки. Факт е, че те изгарят пъпката и тя зараства по-бързо, но някои пасти предизвикват появата на кожно възпаление и вместо да решите проблема си, вие го задълбочавате.

 

Хормоналните промени – по време на тийнейджърските години хормоните бушуват и това води до появата на пъпки. Затова акнето е характерно за младежите, бременните и жените по време на менструация.

 

Диетите – подлагането на прекалено строги диети също може да доведе до проблеми с кожата, особено ако я лишавате от важни за нея съставки. Хранете се здравословно, спортувайте и така ще имате здрава кожа и добро телосложение.

 

Мръсната коса – косата има допир до лицето и когато тя е мръсна, кожата също се замърсява. Затова мийте косата си редовно и я третирайте с правилните продукти, за да бъде здрава и чиста.

 

Изстискването на пъпчици и черни точки – някои хора са буквално вманиачени да се стискат. Неправилното изстискване на пъпките и кондиломи води до образуване на инфекция и оттам до поява на по-големи пъпки. Затова оставете тази работа на козметик – той знае как да почисти лицето ви, без да инфектира кожата ви.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия