Митове и факти за акнето

Митове за акнето:   Акнето може да се причини от храните, които ядеш. Това е мит. Храната не предизвиква пъпки по лицето. Учените все още не са открили връзка между храната и акнето.   Излагането на слънце може да помогне за по-бързото

2010-07-12 13:39:55
Митове и факти за акнето
Митове за акнето:
 
Акнето може да се причини от храните, които ядеш. Това е мит. Храната не предизвиква пъпки по лицето. Учените все още не са открили връзка между храната и акнето.
 
Излагането на слънце може да помогне за по-бързото пречистване на пъпките. И това е мит. Малко излагане на слънце може първоначално да попремахне пъпките, но непрекъснатото излагане би довело до запушване на порите, дори появата на черни точки, повече гнойни пъпки, както и малки пъпчици като обрив. Заради това винаги ползвай слънцезащитен крем, както и такива кремове против запушване на порите, ако имаш голям проблем с пъпките.
   
Тъй като акнето не е голяма заплаха за здравето ти, няма нужда да го лекуваш. Това е също един от многото митове свързани с акнето. То може значително да повлияе на настроенията ти. Може да ти спадне самочувствието и дори по-лошо, да изпаднеш в депресия.
  
Колкото повече си миеш лицето, толкова по-малко пъпки ще имаш. Отново мит. Препоръчително е хората податливи на акне да мият кожата си само два пъти на ден за премахване на излишната мазнина по нея и мъртвите клетки. Твърде честото миене би раздразнило кожата и би влошило положението. Хубаво е да се използва специален препарат за почистване на лице и да бъде на водна основа.
  
Силното изсушаване на кожата  е най-добрият начин за предотвратяване на акнето.  И това е мит. Кожата не трябва да бъде прекалено суха, защото може да започне да се бели и да запуши порите. Прекалено мазната кожа може да доведе до акне, но е важно все пак  да не  е прекалено суха, а нормална.


Факти за акнето:


Не е хубаво да чоплиш и изтискваш пъпките си. Това е факт.  Непрекъснатото човъркане по тях може да предизвика инфекция или да ти останат белези след това. Обикновено акнето само се изчиства, без да се прибягва до това.  Ако не стане, ествествено, потърси лекар-дерматолог, който ще ти помогне с проблема.

Премахването на грима всяка вечер и честото почистване на лицето спомага за по-бързото и ефикасно премахване  на пъпките. Това е факт. Козметичните продукти, които не са на основа крем, а на прах, по-малко дразнят кожата. Ако спиш с грим, ще ти се запушват порите. Не забравяй да изхвърляш стария си грим, да му гледаш редовно срока на годност и често да подменяш аксесоарите като четки, апликатори и др.
 
Бъди внимателен/на за това къде се докосва кожата ти. Дръж косата си чиста, по-рядко допирай ръце и телефони до лицето си. Също така плътните дрехи и шапки могат да раздразнят кожата ти и да се появат пъпки, особено ако ги носиш на места, където тренираш и се потиш често. Също така дръж чиста калъвката на възглавницата си.
 
Друг факт за предотвратяване на акне и пъпки е възможно по-бързо да си вземаш душ ако си бил/а на тренировки, ако си правил/а упражнения или си имал/а тежка работа.  Потта и мазнината по кожата могат да запушат порите и да възпалят кожата, особено ако е много чувствителна.
  
Няма универсален лек за акнето. И това е факт за съжаление. Съществуват различни видове лечения, които да спомогнат за намаляването на акнето, за отпушване на порите за кратко време, но това не значи, че си излекуван. Просто акнето често е този период от живота, в който много тинейджъри попадат.  Това значи, че ако твоята кожа е склонна към акне, е необхоимо да спазваш един режим, за да кожата ти да е винаги максимално чиста. Можеш да си купиш продукти като бензоил пероксид или салицилова киселина.
  
Винаги се консултирай със своя лекар. Той най-точно и най-професионално би ти помогнал/а с проблема. 
  
 

 
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия