Сълзите в детството увеличават риска от сърдечни проблеми в бъдеще

2013-02-07 22:15:00
Сълзите в детството увеличават риска от сърдечни проблеми в бъдеще
Снимка: sxc.hu

Честият плач в ранните детски години води до увеличаване на риска от сърдечни проблеми в бъдеще, смятат американски специалисти, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

Оказва се, че при хората, които често са се разстройвали като малки и са избухвали в сълзи, се наблюдава значително по-висок риск от сърдечен удар или инсулт в зряла възраст, отколкото при тези, които са имали по-спокойно детство. Тази зависимост е по-силна при жените, отколкото при мъжете.

 

 

За направата на това откритие, учени от Харвардското училище по медицина изследвали 377 души на възраст над 40 години, които като 7-годишни били подложени на тест за оценка на емоционалното състояние и поведение.

 

Сравнявайки внимателно резултатите, специалистите открили, че при жените, които по-често избухвали в сълзи като малки, се наблюдава увеличение на риска от развитието на сърдечни проблеми с цели 31%. При мъжете това повишение е почти двойно по-ниско, но пак остава съществено – около 17%.

 

Учените все още нямат категорично обяснение на наблюдаваното явление. Техният експеримент обаче подкрепя резултатите от редица други изследвания, установили, че емоционалното състояние в детската възраст оказва дълготрайно въздействие върху човешкия организъм.

 

Излишно ли е да го припомняме? Усмихвайте се по-често, за да бъдете здрави! :)

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия