Как да се предпазим от сърдечни заболявания?

2012-12-10 11:06:00
Как да се предпазим от сърдечни заболявания?
Снимка: sxc.hu

Дори родителите ти да нямат сърдечни проблеми, недей да мислиш, че сърдечното здраве ти е вързано в кърпа. Човек трябва да полага усилия, за да има здраво сърце. Той трябва да води здравословен начин на живот – да спортува редовно и да подбира храната си. Вижте кои са храните, които ще поддържат сърцето ви в перфектно състояние:

 

1. Зехтин - в него има маноненаситени мазнини. Те регулират нивото на холестерола и помагат за предотвратяване запушването на кръвоносните съдове. Жителите на остров Крит по-рядко имат инфаркт, защото овкусяват салатите си само със зехтин.

 

2. Спанак - в него се съдържа голямо количество калий, целулоза, лутеин и фолиева киселина. Ако човек консумира два пъти дневно зеленчуци, той намалява с 25% риска от сърдечно - съдови заболявания.

 

3. Ядки - в бадемите и орехите има най-много омега-3 мастни киселини и маноненаситени мазнини. Редовната консумация на ядки помага човек по-лесно да усвоява целулозата и осигуряват чувство на ситост.

 

4. Ленено семе - то съдържа много омега-3 и омега-6 ненаситени киселини.

 

5. Авокадо - ако консумирате всеки ден по малко авокадо, ще намалите нивото на лошияхолестерол и ще си добавите добър такъв в кръвта. Авокадото ускорява процеса на усвояване на каротините от организма, което е важно за здравото сърце.

 

6. Соя - соята се бори с високия холестерол и осигурява на организма протеини. Соевото мляко също е полезно за сърцето, защото то се приготвя от натуралната соя. Соевият сос обаче не е чак толкова полезен, защото е прекалено солен.

 

7. Овесени ядки – една от най-здравословните закуски. В тях се съдържат калий, омега-3 мастни киселини и фолиева киселина. Редовната им консумация помага на организма да намали холестерола и повишава тонуса на кръвоносните съдове. Колкото по-големи са зърната на овеса, толкова повече целулоза има в тях.

 

8. Фасул и леща - фасулът и лещата са богати на целулоза, калций и омега-3 киселини. Те са нискокалорични и са много подходящи за гарнитура към основното ястие.

 

9. Сьомга - в нея се съдържат омега-3 ненаситени мастни киселини. Консумацията 2-3 пъти седмично на тази риба гарантира нормално кръвно налягане и предпазва организма от кръвосъсирване.

 

10. Ягоди, боровинки, малини, къпини - в тях има доста противовъзпалителни вещества, които помагат човек да се предпази както от сърдечни заболявания, така и от рак.

Автор: Ралица Солакова

КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия