Как да се справим с досадното акне?

2012-04-18 16:44:00
Как да се справим с досадното акне?
Снимка: sxc.hu

Прекалената консумация на някои храни и еднообразното хранене могат да бъдат причина за появата на пъпки.

 

За кожа, която е предразположена към развитие на акне, лекарите препоръчват консумация на храни, които са с ниско съдържание на мазнини, плодове и зеленчуци и свеждате до минимум консумацията на млечни продукти, пържени картофки, шоколад и пр.

 

Вижте от какво още има нужда кожата, за да изглежда добре:

 

Цинк – хората, които страдат от акне, имат по-ниски от нормалните нива на цинк. Минералът помага за предотвратяване на акне, като създава среда, „негостоприемна“ за развитието на анаеробни бактерии от вида Propionibacterium acnes. Цинкът се съдържа в сладките картофи, авокадото, листните зелени зеленчуци, бадемите, фасула и сусама.

 

 

Селен – този минерал има антиоксидантни свойства, които предпазват кожата от свободните радикали. Витамин Е и селенът са ефективни за облекчаване на акнето. Проучване сред 42 мъже и 47 жени установи, че консумиращите селен и витамин Е, в продължение на 12 седмици, имат подобрение по отношение състоянието на кожата си. Хранителни източници на селен са пшеничен зародиш, риба тон, сьомга, чесън, бразилски орехи, яйца, и кафяв ориз.

 

Витамин А – този витамин е от изключителна важност за поддържането на кожата и именно заради това е в основата на повечето кремове, които са против акне. Наблегнете на консумацията на сьомга, броколи, рибено масло, спанак и моркови.

 

Омега-3 мастни киселини – те потискат определени молекули, които водят до възпаление на кожата. Мастните киселини се съдържат в риба като сьомга, сардини, ленено семе, орехи, слънчогледови семки и бадеми.

 

Витамини Е и С – тези два витамина имат успокояващ ефект върху раздразнена кожа. Източници на витамин С са портокали, лимони, грейпфрут, папая, домати и др. Витамин Е се съдържа в сладките картофи, ядки, зехтин, слънчогледово семе, авокадо, броколи, листни зелени зеленчуци.

 

Още здравни новини може да намерите в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Djeei Loo
преди 11 години

Ако си в пубертета, пъпки няма как да не излизат.Това с пастата за зъби съм го пробвала и определено има ефект.

Etiainen
преди 12 години

Ако ядеш здравословна храна, пъпките просто няма да ти излизат, че да трябва да ги мажеш с паста за зъби.

EinGutesKind
преди 12 години

Бля бля, само глупости. Силна ментова паста за зъби на лицето, и пъпките са аут до 3-4 дена.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия