Кои са нещата, от които зависи дали ще бъдем дебели или слаби?

2016-11-09 14:11:00
Кои са нещата, от които зависи дали ще бъдем дебели или слаби?
Снимка: Dreamstime

Всеки човек иска да се радва на стройна и стегната фигури. Някои успяват да го постигнат без грам усилия, благодарение на гените си, други тренират усърдно и внимават с какво се хранят, за да не напълнеят, а трети са се отказали да се борят, хапват си, каквото им се яде и трупат излишни мазнини. Хубаво е хората да са наясно с факта, че има 2 фактора, които са отговорни за външния ни вид – първият са гените, а вторият начина на живот, който водим.

 

Вижте кои са причините за трупането на излишни килограми:

 

Броят на мастните клетки – хората, които като деца са били пълни, са по-предразположени към напълняване. Причината са мастните клетки, които не изчезват, а само се свиват. Инсулиновата реакция при едни е по-бурна, при други умерена, а при трети – слаба. Колкото повече инсулин отделя организмът, толкова по-бързо глюкозата се складира в мастните депа. Затова е хубаво човек да внимава с излишните килограми още от дете. Разбира се, това не означава, че подрастващите трябва да спазват диети. Те трябва да се хранят здравословно и да избягват калоричните храни, за да не си навредят в дългосрочен план.

 

 

Ако все пак сте от хората, които са били пълни преди, но сте намерили начин да се отървете от излишните килограми, то има начини да запазите тънката си талия. Това, което трябва да правите, е да тренирате редовно, да забравите за заведенията за бързо хранене, да консумирате възможно по-рядко сладки и тестени храни от бели брашна и като цяло да водите здравословен начин на живот. Закуската е най-важното хранене за деня, затова в никакъв случай не я пропускайте, ако искате да се радвате на красиво и стройно тяло. Старайте се да се храните често и по малко и да не вечеряте след 19.00 часа. Редица проучвания показват, че канелата спомага за отслабването. Тя увеличава чувствителността към инсулин, кара организмът да влезе в режим на изгаряне на мазнини. По този начин инсулинът става по-ефективен при процеса на изгаряне на мазнини в тялото ви.

 

Мускулната маса – на някои хора са им нужни няколко седмици във фитнеса, за да се сдобият с добре оформени мускули, докато други се трудят месеци наред, за да постигнат този резултат, а трети могат само да си мечтаят да оформят релеф. Факт е, че колкото повече мускули има човек, толкова по-малко склонен е да трупа излишни мазнини, защото мускулните клетки са ненаситни на глюкоза. Те имат нужда от бързо гориво, за да работят нормално.

 

За да натрупаме солидно количество мазнини, ние трябва да спортуваме. Има най-различни начини да горите калории и да трупате мускули. Много е важно да спортувате нещо, което ви доставя удоволствие. В противен случай няма да ходите редовно на тренировка и след известно време ще се откажете. Затова пробвайте различни спортове, докато намерите вашия.

 

Обмяната на веществата – метаболизмът до голяма степен зависи от гените ни. При някои хора той е по-бавен и те по-лесно трупат мазнини, докато при други той е бърз и каквото и да ядат, то не им се „лепи“. Ако сте от хората, които се храните здравословно и не прекалявате с храната, но въпреки това пълнеете, то най-добре постете лекар и си направете изследвания на щитовидната жлеза. Доста хора са пълни заради нарушени функции на жлезата, но не знаят това и се мъчат с какви ли не диети и физически натоварвания.

 

Ако наистина искате да се радвате на стройно, стегнато и здраво тяло, променете начина си на живот. Започнете да спортувате редовно и се хранете здравословно. Това не означава да се откажете от любимите си изкушения. Хапвайте си ги, просто нека е по-рядко и в по-умерени количества.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия