Получаваме най-силен натиск да отслабнем от приятелките си

2013-02-01 19:45:00
Получаваме най-силен натиск да отслабнем от приятелките си
Снимка: sxc.hu

Слабите модели по кориците на лъскавите списания и стройните актриси по телевизията далеч не са основният фактор, подтикващ ни към желанието да отслабнем. Обикновено приятелките ни са тези, които оказват най-силен натиск върху нас да се отървем от излишните килограми.

 

До подобно заключение са стигнали специалисти от тексаския университет “A&M International”, които провели експеримент с участието на 237 млади момичета на възраст между 10 и 17 години, пише в. “Daily Mail”.

 

 

За целите на изследването тийнейджърките трябвало да отговарят на въпроси, свързани с възприемането на собственото им тяло, любимите им телевизионни предавания и актриси, използването на социалните мрежи и сравненията с приятелки.

 

Оказало се, че слабите звезди по телевизията по никакъв начин не подтикват момичетата към отслабване. Активното използване на социалните мрежи също не е мотивиращ фактор за сваляне на излишни килограми.

 

Постоянните сравнения с най-близките приятелки и конкуренцията между тях обаче се оказват от съществено значение за възприемането на собственото тяло и стремежа към понижаване на теглото.

 

Може би е време да спрем да виним кльощавите модели, смятайки, че момичетата се опитват да им подражават, а вместо това да обърнем внимание на социалното обкръжение на тийнейджърките. Именно там, според американските учени, се крият най-честите причини за развитието на хранителни разстройства сред подрастващите.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Bookgirl23
преди 11 години

чее те кат кажатт ше ми пръднат на....

ilovedeath
преди 11 години

Точно па те нищо не ми казват.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия