Пълнички тийнейджърки, помогнете си сами!

Пълнички тийнейджърки -  според статистиката, те стават все повече.  Причините са най-различни.  С повечето от тях, обаче,  те могат да се преборят. На 12-13 години момичетата влизат в периода на половото съзряване, хормона

2011-10-03 18:47:29
Пълнички тийнейджърки, помогнете си сами!
Пълнички тийнейджърки -  според статистиката, те стават все повече.  Причините са най-различни.  С повечето от тях, обаче,  те могат да се преборят.

На 12-13 години момичетата влизат в периода на половото съзряване, хормоналният им фон се променя.  Този период се съпътства и с повишен апетит.  Известно ни е, че малко от децата заменят сладкишите и чипса с минерална вода и плодове, ето защо привикват към вредните вкусотии, които,  освен това,   са и много калорични.  С  времето това  се превръща с хранителен навик,  от който е много  трудно да се откажат.

Друг голям проблем е малкото движение. В днешно време уличните игри отдавна са забравени и заменени от компютъра и телевизора.  В училище, пък, часовете по физическо са абсолютно недостатъчни.  Ако момичето  има желание да спазва някакъв режим на двигателно натоварване, то може да потърси фитнес зала. Но тези клубове обикновено са  предназначени за възрастни и  освен че са доста скъпи, на детето ще му е неудобно в  подобна компания.  Остават танците - и това не е евтино удоволствие, а освен това, трябва да имаш и влечение към него.

Рискови са децата, които имат родители и близки склонни към натрупване на килограми.
Като прибавим и неправилния хранителен режим, резултатът е ясен.  Детето не може само да се контролира. А пък да се чака да дойде времето, когато  момичето ще се ‘усети’ млада жена и ще започне да се съобразява с нормите на хранене, ще бъде късно. Тогава много тийнейджърки започват да се подлагат на безконтролни диети с много опасни последствия.  

Много често тийнейджърките с наднормено тегло  получават нарушение на менструалния цикъл. Килограмите се отразяват и върху работата на сърцето и кръвоносните съдове, превръщат се и в тежест за гръбначния стълб и ставите. От друга страна - гладуването е много опасно, особено в тази възраст. Ето защо, храненето трябва да бъде балансирано, а не наситено с мазни сандвичи и чипс, редуващо се с пълен глад.

Дневната норма от плодове и зеленчуци    в тази възраст трябва да е 500 грама.  Плод и бутилка негазирана вода  задължително трябва да бъдат част от съдържанието на ученическата чанта.  Сладкото също не трябва да бъде табу един път на ден, защото тоталните забрани обикновено имат обратен ефект.  Вечерята  трябва да бъде около 4 часа
преди лягане, без тлъсти меса и мазни сандвичи.

При наднормено тегло за тийнейджърите са достатъчни 1600-1800 калории на денонощие.
Повечето от момичетата в тази възраст не трябва да губят килограми, достатъчно е да не добавят, а след известно време пълнотата ще си ‘отиде’, защото  децата продължават да растат.  Едни и същи килограми могат да бъдат излишни на 13 години, но нормални на 16.

Най-важното е децата да свикнат с  правилното хранене.  Да не прибягват към  опасни диети, прочетени    в Интернет, или пък, след като се натъпчат вечер, веднага да се освободят от погълнатото.  Защото резултатът може да бъде стремително отслабване
и в крайна сметка - анорексия. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
scrooper
преди 12 години

"след като се натъпчат вечер, веднага да се освободят от погълнатото"- това е булимия, не анорексия.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия