От какво се появяват подутините в областта на гениталиите и опасни ли са те?

2016-11-19 19:40:00
От какво се появяват подутините в областта на гениталиите и опасни ли са те?
Снимка: Dreamstime

Хубаво е добре да познавате всяка част от тялото си, за да може да реагирате бързо, ако се появят някакви изменения. Лекарите съветват редовно да преглеждате и гениталиите си, въпреки че това не става лесно и понякога ще ви е нужно малко огледалце, за да се справите.

 

Какви са причините за поява на подутини в интимната област?

 

 

Подутината е плътна и няма цвят – най-вероятно става въпрос за брадавичка, която в повечето пъти е безобидно и безболезнено образувание, което може да се появи навсякъде по тялото. Ако не ти пречи, не се притеснявай, че се е появила. В противен случай може да се отстрани от специалист.

 

Подутината е болезнено мехурче по вътрешността на вагината/главичката на пениса – най-вероятно е генитален херпес, който се предава по полов път. Не се пипай, защото тази инфекция се предава изключително лесно. Отиди на гинеколог/уролог, който ще те прегледа и ще ти предпише подходящи медикаменти.

 

Подутината е червена, болезнена и прилича на пъпка – сигурно става въпрос за враснало косъмче. След няколко дни ще набере и ще можеш да я изстискаш и да изкараш косъмчето на повърхността на кожата.

 

Подутината е безболезнена, без цвят и има формата на карфиол – според описанието това прилича на генитална брадавица /кондилом/. Заразяването става от човешки папилома вирус и се предава по време на секс със заразен партньор. Отиди възможно най-бързо на гинеколог и започни да пиеш лекарствата, които ще ти предпише.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия