Полово предаваните болести стават все по-опасни и скрити

Всяка година от венерически болести боледуват над 570 милиона души по цял свят - 250 милиона от гонорея, 180 милиона от трихомониаза, 90 милиона от урогенитална хламидиоза  и 50 милиона от сифилис. Лятото е горещ сезон, не само като температу

2010-06-16 14:35:39
Полово предаваните болести стават все по-опасни и скрити
Всяка година от венерически болести боледуват над 570 милиона души по цял свят - 250 милиона от гонорея, 180 милиона от трихомониаза, 90 милиона от урогенитална хламидиоза  и 50 милиона от сифилис.

Лятото е горещ сезон, не само като температури, но и на сексуално равнище. На морето все повече мъже и жени осъществяват непредвидени полови контакти, често без предпазни средства под влиянието на алкохол. Групата на заболяванията, предавани по полов път е доста голяма - има над 20 вида болести, някои от тях с в следствие на вируси, бактерии и прочие. Общото между тях е, че се предават само по полов път.

Най-известните венерически болести все по-често протичат безсимптомно. Все по-често сифилисът се открива случайно при профилактичен преглед или заради други оплаквания.

Една от основните причини да има толкова много болни от венерически болести е, че хората приемат антибиотици безконтролно. Венеролозите все по-често имат случаи на наличие на гонококи, които не реагират на пеницилина. Има бактерии в тялото, но няма симптоми и така няма ясно изразена картина, а те поразяват организма. Такава инфекция се лекува доста трудно.

В днешно време най-често срещаните полово предавани болести са хламидии, вируси като херпес, папиломавирус и цитомегаловирус. Най-неприятното при тези болести е, че се предават по полов път, често протичат безсимптомно и понякога водят до безплодие. Хламидиите и цитомегаловирусът може да не нанасят вреда на възрастния носител на инфекцията, но може да предизвикат тежки здравословни проблеми на плода.

Презервативът предпазва от полово предавани болести, но въпреки употребата му, човек може да се зарази с генитален херпес. При орален секс човек може да се зарази с гонорея, сифилис и други венерически болести, ако не се употребява презерватив.

Ако вече сте се сблъскали с венерическа болест, отидете на лекар и не прибягвайте до самолечение, защото то е опасно. При наличие на такава болест е нужно лечение и на двамата партньори, дори единия от тях да няма изразени симптоми. В противен случай може да се получи ефектът на бумеранга и отново да се заразите и така да се лекувате до безкрай.





Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия