Как да разпознаете, че имате рак на маточната шийка

2012-01-20 16:57:00
Как да разпознаете, че имате рак на маточната шийка

Вече хората са наясно с факта, че някои от щамовете на човешкия папилома вирус причиняват развитието на рак на маточната шийка. Затова жените трябва да знаят кои са симптомите на инфекцията, за да започнат лечението си навреме. Най-лесно разпознаваемият признак е появата на брадавици, както при дамите, така и при мъжете. Само, че не всички щамове на човешкия папилома вирус водят до появата им.

Като цяло разпознаването на тази инфекция е почти невъзможно и в повечето случаи няма никакви симптоми. 50% от инфектираните дами и още по-малък процент от мъжете се оплакват от инфекция с човешкия папилома вирус, другите заразени не знаят, че имат инфекция.

При щамовете 16, 18, 33 и 35 се образуват малки брадавици на мястото на инфектиране. Те са с размер от 1 милиметър, но когато инфекцията започне своето развитие те се появяват на едно място и наподобяват клонче на карфиол. В такъв случай диаметърът им достига до няколко сантиметра. Щамовете 6 и 11 също образуват образувания, които приличат на карфиол, и които се появяват около ануса и по гениталиите.

Щамовете 16, 18, 31, 33 и 45 са най-опасни за развитие на рак на маточната шийка. Те предизвикват около 80% от всички случаи с рак на маточната шийка по света, а в България - близо 97%.

Тази инфекция е така широко разпространена заради липсата на симптоми и оплаквания. Когато човек знае, че е носител(обикновено носителите са мъжете), когато сменят партньора си, те трябва да го предупредят и да се вземат необходими мерки. Инфекцията се предава от единия на другия, дори скоро единият да е боледувал и да се е излекува. Ако се появят някакви признаци това става най-рано няколко седмици след половия акт.

При жените брадавиците се появяват по големите срамни устни, близо до входа на влагалището отвън и отвътре, около ануса и цервикса. При мъжете те се появяват по главичката на пениса, около ануса и върху скротума. Не е изключено брадавиците да се появят и върху горната част на бедрата и хълбоците.

Заразените места не болят, но е възможно да предизвикат сърбеж. Ако те са по-големи е възможно да отделят секрет или да кървят по време на сексуален акт. Заразените участъци са влажни, имат променен цвят - розов, кафяв или сив.
За съжаление, симптомите при рак на маточната шийка не са ясни, докато ракът не е напреднал. Тогава раковите клетки обхващат повърхността на цервикса и навлизат дълбоко в прилежащите тъкани.

Най-често срещаните симптоми, когато човек е силно инфектиран са:

- затруднена дефекация;
- болки в таза или кръста;
- наличие на непериодично вагинално кървене;
- отичане на крак, когато ракът се развива в малкия таз;
- вагинален секрет, която отделя специфична миризма и може да има примес на кръв;
- обструкция на пикочния мехур;

Ако има кървене, значи ракът е засегнал цервикса. Кървенето се появява между две менструации или след сексуален акт. Среща се и при дами, които вече са навлезли в менопауза и които трябва незабавно да посетят гинеколога си. Случва се кървенето да прилича на вагинално течение примесено с кръв, но в други случаи е като предменструално. Причините за появата на кървене са многобройни, така че по-добре отидете на лекар и установете какво ви има.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Actorr
преди 12 години

Това е повече от ужасно :X ..


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия