Как да си изберем четка за зъби?

2013-01-17 10:55:00
Как да си изберем четка за зъби?
Снимка: sxc.hu

Много е важно човек да се грижи за хигиената на устата си, за да има здрави зъби и красива усмивка. Но освен редовното миене, много важна е и самата четка за зъби – от какво е направена, коя е най-подходящата за нас, как най-правилно да я използваме и т.н.

 

 

Има 2 вида четки – ръчни и електрически. От вас зависи каква ще си изберете, по-важно е какъв ще бъде нейният накрайник. Той трябва да достига до всички зъби и да премахва ефективно остатъците от храна по тях. Според някои зъболекари в това отношение по-добри са електрическите четки за зъби.

 

Влакната трябва да са твърди, за да могат да почистват добре зъбите, като в същото време да не нараняват венечната тъкан. Ако страдате от пародонтоза, гингивит или друго подобно заболяване, трябва да използвате специални четки за зъби, за да щадите максимално венците си.

 

Понякога е много трудно човек да се сдобие с правилната четка за зъби /а и не само с четка/. На пазара има огромно разнообразие от продукти, което понякога ни обърква повече, отколкото ни помага.

 

Освен вида на четката и начинът на нейното използване, много е важно тя да се почиства и съхранява правилно. След като сте използвали четката си за зъби, изплакнете я и я оставете да изсъхне. Ако няколко четки седят на едно място, постарайте се да не се допират. Зъболекарите препоръчват да сменяте четката си за зъби през 4-5 месеца.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия