3/4 от хората са невежи по отношение на съдържанието на храните

2013-01-04 21:30:00
3/4 от хората са невежи по отношение на съдържанието на храните
Макар и много вкусна, това май не е най-подходящата закуска Снимка: sxc.hu

3/4 от хората са невежи по отношение на съдържанието на мазнини, сол и захар в храните, които поглъщат, сочат резултатите от скорошно британско проучване, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

 

Преяждането и липсата на физическа активност не са единствените фактори, допринасящи за затлъстяването и влошаването на здравето. Пълната липса на знания на повечето хора относно съдържанието на храните, които приемат, е също толкова опасна за талията и цялостното здравословно състояние. Същевременно ¾ от участниците в проучването демонстрират ниска култура, що се отнася до състава на всекидневно консумираните продукти и ястия.

 

Така например половината от анкетираните не знаят, че в едно кенче кола се съдържат 11 бучки захар. Също толкова са и хората, които не са наясно, че в една голяма пица Пеперони се съдържат двойно повече наситени мазнини, отколкото е препоръчителният дневен прием.

 

Около 42% от анкетираните осъзнават, че в една кофичка обезмаслено плодово мляко има повече захар, отколкото в купичка корнфлейкс с полуобезмаслено мляко или в кафе с две бучки захар. Едва 15% от участниците в проучването знаят, че в сандвича с шунка и кашкавал се съдържа повече сол, отколкото в стандартна опаковка чипс или в индийското ястие пиле тика масала.

 

Резултатите от проучването сочат още, че 35% от хората нямат представа, че в 330 мл лимонада има повече от половината от препоръчителната дневна доза захар. Освен това 49% от анкетираните не подозират, че едно плодово зърнено блокче съдържа повече калории, отколкото филия малцов хляб или малко пакетче стафиди.

 

И въпреки че цели 84% от участниците в допитването споделят, че искат да започнат да се хранят по-здравословно, един на всеки трима от тях не знае, че максималната дневна доза сол, която един човек приема, не трябва да надхвърля 6 грама.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Mia88
преди 11 години

Hа мен доста невярна даже.

nor4eto99
преди 11 години

Малко невярна информацията ми се струва-особено това за сандвича и чипса


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия