Как да се мотивираш да тренираш?

2012-11-28 19:59:00
Как да се мотивираш да тренираш?
Снимка: sxc.hu

Всеки знае колко е полезно да се тренира, но голяма част от хората имат проблем с мотивацията. Те искат да спортуват, но не успяват да се наканят да отидат на фитнес или в парка да потичат. Повечето пъти причината е умората след дългия ден в училище/на работа.

 

Виж няколко начина да се мотивираш и да започнеш да водиш здравословен начин на живот:

 

Мисли положително – по-добре да тренираш малко, отколкото изобщо. Не си мисли, че няма смисъл да се раздвижиш в рамките на 10 минути, напротив. Сега ще отделиш малко време, но след време ще спортуваш повечко, защото ще започне да ти доставя удоволствие.

 

 

Обърни гръб на мързела – не се извинявай, че не тренираш, защото те мързи напоследък. Всъщност хората, които НЕ спортуват стават мързеливи, а не, че мързеливите хора не искат да потренират във фитнес залата. За да престане постоянно да те мързи, просто се движи отвреме-навреме.

 

Не бъди строг/а със себе си – промените обикновено не стават от раз. Ако водиш заседнал начин на живот не се заблуждавай, че една сутрин ще станеш и ще си кажеш „От днес почвам да тренирам”. Всъщност нищо не ти пречи да си го кажеш, но шансът наистина да го направиш клони към нула. Затова си дай известно време, преди да започнеш да спортуваш активно.

 

Постави си лесни цели – няма смисъл да се надценяваш и да си поставяш цели, които ти е трудно да достигнеш. Това ще те докара единствено до разочарование. Направи си график, по който да тренираш, но и който си сигурен/на, че ще спазваш. Най-добре започни с 2-3 тренировки седмично. С времето ще станеш по-издръжлив/а и ще поискаш да тренираш по-често и по-интензивно.

 

Забавлявай се – много е важно човек да спортува нещо, което му доставя удоволствие. Ако отиваш с нежелание към фитнес залата, то в съвсем скоро време ще спреш да я посещаваш. Затова е по-добре да си намериш спорт, който ти доставя удоволствие. Намери сам/а какво да те мотивира – всеки човек се мотивира от различни неща. Намери това, което ти дава сили да отидеш и да тренираш, промени начина си на мислене и в най-скоро време тренировките ще са нещо, което ти доставят удоволствие, а не негативни емоции.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
magneticfields
преди 11 години

Ха! Мен пък някой трябва да ме мотовира да изляза от залата, да сляза от лоста, да изляза от басейна...и да си науча уроците. Спортът е моя живот!

Mladenoff
преди 11 години

"Ако отиваш с нежелание към фитнес залата, то в съвсем скоро време ще спреш да я посещаваш."Пълни Г-Л-У-П-О-С-Т-И! Вали, трещи, мързел, болка, рев - закарваш си *** в залата и дигаш тежко. Що ? Щот си ял вече 4 пъти и си напълно готов да се размажеш, иначе целият ти ден отива подяволите, следователно и цялата седмица.Като ти липсва мотивация - музиката е най-доброто решение. Надуваш си нещо надъхващо и то адреналина сам те избива изпод кожата. Дори и т'ва да не помогне - пак всичко води към залата. Щото пътят е само един - нагоре.

Canis_Dirus
преди 11 години

DO YOU EVEN LIFT?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия