Какво трябва да ядем след тренировка?

2012-11-08 11:19:00
Какво трябва да ядем след тренировка?

Трябва да подбираме храната си през целия ден. Някои хора правят огромната грешка да отидат на фитнес и след тренировката да си кажат „Доста се потрудих в залата, време е да си позволя някое друго изкушение“. Да, но не! Ако сте били дълго време в залата и сте наблегнали на кардио тренировката, внимавайте какво ядете след това. Тялото ви вече е изразходвало цялата си енергия и мускулите имат нужда да възстановят гликогена възможно най-бързо, за да имате сила и тонус за следващата тренировка. Помогнете на тялото си, като наблегнете на храна, богата на протеини и въглехидрати.

 

Ето ви няколко предложения:

 

Хумус със зеленчуци – това ядене има високо съдържание на протеини и въглехидрати. Нахутът, от който се приготвя хумусът, е в списъка с храни на някои известни маратонци. Важно е да приемем подходящите хранителни продукти, за да може на другия ден да се чувстваме починали и да имаме тонус.

 

 

Мляко и шоколад – половин час след тренировка може да си позволите няколко парчета шоколад и чаша прясно мляко. По този начин ще помогнете на организма си да възстанови по-бързо гликогена в мускулите.

 

Кисело мляко и плодове - в киселото мляко се съдържат големи дози протеини и калций. Нарежете на парчета един или няколко плода /без значение какви са/ и ги смесете с млякото. Освен след тренировка, може да консумирате тази вкусотия и всяка сутрин за закуска.

 

Снимка: sxc.hu

 

Бисквити – ако обичате да смесвате сладко и солено, тази комбинация сигурно ще ви хареса. Може след тренировка да хапнете няколко бисквити с обезмаслено сирене и плодове. Ако ви се струва странна комбинацията сирене и плодове, нека плодовете отпаднат.

 

Хлебче и месо - ако обичате сандвичи, може да задоволите апетита си като хапнете една пълнозърнеста багета със 100 грама пуешко месо, зеленчуци и горчица /по желание/. Може вместо пуешко, да си сложите риба тон.

 

Снимка: sxc.hu

 

Салата - за любителите на салатата, най-подходящата за след тренировка е зелена салата с риба тон. Може да прибавите 2-3 оризови или житени блокчета.

 

Много е важно да НЕ пропускате яденето след тренировка. Но също така е и важно да внимавате какво консумирате. Ако тренирате привечер, нека яденето след тренировка не бъде обилно и нека е последното за деня ви.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
simiii
преди 11 години

След тренировка трябва да изядем една мега шоколадова торта и един огромен бургер от Магдоналдс, това е най - вкусно!!!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия