Няколко неща, които спират развитието ви по време на тренировка

2012-11-12 16:19:00
Няколко неща, които спират развитието ви по време на тренировка
Снимка: Dreamstime

Има хора, които искат да спортуват, правят го, но ... го правят доста грешно. Случвало ли ви се е да прекалите с тренировката и да не може да станете от леглото в продължение на няколко дни? „Претренирането“ е сериозно състояние, което може да доведе до проблеми със здравето и повишава риска от травми. Не си мислете, че колкото по-дълга и тежка е една тренировка, толкова по-бързо ще видите резултата от посещенията във фитнес залата.

 

Как да разберете, че сте в състояние на „претрениране“? Ако се чувствате постоянно уморени, имате намалена работоспособност, трудно заспивате вечер, често изпадате в депресивни състояния, боледувате редовно, имате хронична мускулна треска и усещате, че сърцето ви бие доста бързо, то определено прекалявате с тренировките във фитнес залата и е време да спрете, преди да си докарате сериозни здравословни проблеми. За да се справите максимално бързо с това състояние, започнете да тренирате по-кратко и не толкова интензивно и започнете да се храните редовно и здравословно.

 

 

Както претренирането е вредно, така и недостатъчното натоварване може да се окаже сериозен проблем. За да има прогрес в залата, вие трябва да надграждате с всяка изминала тренировка. Разнообразявайте програмите, по които тренирате, тежестите, сериите и дори почивките. Забравете за рутината в залата. Трябва да има разнообразие и да изненадвате тялото си, за да постигнете целите, които сте си поставили.

 

Как да разберете, че не се натоварвате достатъчно по време на тренировка? Скучно ли ви е? Тренирате ли по един и същи начин всеки път? Случва ли ви се да отделяте прекалено много внимание на едно упражнение? Забелязали ли сте, че доста от времето ви отива в почивки и лаф с приятелите? Да, явно тренировките ви не са от най-пълноценните.

 

Освен, че специалистите препоръчват да имате разнообразни тренировки, много е важно да изпълнявате добре упражненията. Голяма част от трениращите пренебрегват правилното изпълнение на упражненията за сметка на по-голямото количество. Най-добре е в началото да си вземете личен фитнес инструктор, който да ви насочва и да ви помага да тренирате наистина пълноценно.

 

Във фитнес залите не е важно само да се трупат мускули и да се правят кардио упражнения. Трениращите не бива да пропускат упражненията за гъвкавост и подвижност. След всяко занимание трябва да завършвате със стречинг, а в началото не бива да пропускате загрявката, за да не си докарате някоя травма. Колкото по-гъвкави и подвижни сте, толкова по-добри резултати ще постигате по време на тренировка.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия