Пушенето по време на бременност увеличава риска от затлъстяване при детето

2012-09-07 10:00:00
Пушенето по време на бременност увеличава риска от затлъстяване при детето
Снимка: sxc.hu

Майките, които пушат по време на бременността си, увеличават сериозно риска от затлъстяване при детето, което носят в утробата си, сочат резултатите от скорошно изследване на канадски учени, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

 

За да стигнат до това заключение, учените изследвали 378 младежи на възраст между 13 и 19 години. Майките на половината от тях пушели по повече от една цигара по време на второто тримесечие от бременността си, докато майките на другата половина не се докосвали до тютюн през цялото време на бременността си и минимум една година преди това.

 

Учените установили, че младежите с майки, пушели по време на бременността, имат по-висок индекс на телесна маса и по-голям процент мазнини в тялото от останалите си връстници.

 

Това обаче не ги задоволило като резултат и изследователите решили, че трябва да установят каква е причината за наблюдаваното от тях явление. Именно така те открили, че при тийнейджърите, чиито майки употребявали цигари, докато са бременни, се наблюдава потиснато действие на амигдалата – онази част от мозъка, която отговаря за контрола над приема на мазнини.

 

Статистиката показва, че около 13,4% от майките във Великобритания пушат по време на бременността си. Едно на всеки пет деца пък страда от затлъстяване. Ако тази тенденция продължи, до 2050 г. всяко второ дете ще има проблеми с наднорменото тегло.

 

Ето защо учените съветват бъдещите майки да направят всичко възможно, за да предотвратят затлъстяването на потомството си. Пушенето по време на бременност е рисков фактор, който води не само до повишаване на риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане или преносване на плода, поднормено тегло на бебето, развитие на астма или други дихателни проблеми при новороденото, но и до формирането на влечение на детето към мазните и вредни храни, които водят до трупане на излишни килограми в бъдеще.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
gerka-231444
преди 12 години

може би не. незнам майка ми е пушила когато сам била малка но незнам


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия