Какви са причините една тийнейджърка да забременее ?

2012-06-27 13:56:00
Какви са причините една тийнейджърка да забременее ?
Снимка: sxc.hu

Бременността при тийнейджърите често е новината, която не се възприема добре нито от родителите, нито от самите подрастващи.

 

Ежегодно забременяват около 750 000 тийнейджърки между 15 и 19-годишна възраст. Причината? Натиск от страна на гаджето и ниско сексуално образование.

 

Подрастващите хич не обичат да се различават от своите приятели. Ако в групичка от няколко приятелки само 1-2 не са правили секс, то те ще изгубят девствеността си, само за да не бъдат по-назад от останалите. Така те си нанасят емоционална травма и правят нещо, за което нямат достатъчно информация и допускат грешки като нежелана бременност и заболяване от болести, предавани по полов път.

 

29% от бременните момичета са споделили, че им е бил наложен натиск, за да правят секс, а 33% са го направили, защото така или иначе това е щяло да се случи и не са виждали смисъл да чакат, като в същото време отнасят подигравки от своите връстници, които са „по-напред с материала“.

 

Повечето бременни тийнейджърки не са близки с родителите си и никога не са водели разговори, свързани със секса, начините за предпазване от нежелана бременност и болестите, предавани по полов път. Именно липсата на информация и сексуална култура води до развитие на инфекции и забременяване. Въпреки че в интернет има доста информация по въпроса, най-добрите съвети са именно от родителите. Часовете по сексуална култура, провеждани в училищата, не са достатъчни, за да стане ясно, че сексът, освен приятно изживяване, може да бъде и опасно и наситено с негативни емоции.

 

 

Колкото по-нормално са възприема бременността при тийнейджърите, толкова по-голям е шансът да се увеличи техният брой. Ако в едно училище има няколко бременни тийнейджърки, не е изключено другите да решат, че е готино да носиш дете в утробата си и да му дариш живот и да го направят и други момичета, въпреки че не са дорасли физически и психически и нямат приходи, с които да покриват нуждите на наследника си.

 

За съжаление, до нежелана бременност може да се стигне и след изнасилване. А това определено е тежък емоционален проблем, който трудно се преодолява. В такива моменти не помагат никакви знания и опит. Между 43 и 62% от забременелите тийнейджърки споделили, че са забременени от по-възрастен от тях мъж. 5% от ражданията при младите момичета е в следствие на изнасилване.

 

Когато човек е под влиянието на алкохола, често той не знае какво прави. В такива моменти е много лесно едно момиче да забременее, защото нито тя, нито партньорът й се пазят, често дори не използват предпазни средства, забравяйки напълно за нежеланата бременност и болестите, предавани по полов път. 75% от нежеланите бременности сред подрастващите момичета са се случили, докато те са били пияни.

 

Затова се пазете и не правете секс без презерватив, само защото вашият партньор ви моли за това. Не си заслужава няколко минути удоволствие да ви донесе нежелана бременност или болест, която може да ви докара до стерилитет. Пазете здравето си и не правете неразумни постъпки, за които ще съжалявате на другия ден.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
adito23
преди 11 години

Пфу ... никога не бих го направила, освен ако аз не го искам. Какъв е тоя (гаджето ми) , че да правя нещо, което не искам и което ще помня цял живот?!

scrooper
преди 11 години

Respect the непорочно зачатие!

berrynia
преди 11 години

'if you have teen in your age and you are a virgin, you have my respect'


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия