Късната бременност намалява риска от рак на матката

2012-08-02 12:30:00
Късната бременност намалява риска от рак на матката
Снимка: sxc.hu

Макар и да крие повече рискове за здравето на майката и бебето, късната бременност все пак си има и своите положителни страни, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от скорошно проучване на учени от университета на Южна Каролина.

 

Оказва се, че при жените, които раждат последното си дете на по-късен етап от живота си, се наблюдава значително по-нисък риск от развитието на рак на матката.

 

 

Учените изчислили, че рискът от ендометриален карцином при представителките на нежния пол, родили на възраст над 40 години, е с 44% по-нисък от този при жените, сдобили се с последното си отроче, когато са били под 25 години. Раждането на последното дете на възраст между 30 и 34 години намалява риска от развитието на рак на матката със 17% , а между 35 и 39 – с 32%.

 

Макар и да нямат категоричен отговор на въпроса, на какво се дължи наблюдаваната зависимост, здравните специалисти са на мнението, че късната бременност създава една естествена защита на матката срещу злокачествени образувания.

 

Ендометриалният карцином е на четвърто място сред най-често срещаните туморни заболявания при жените. Рискът от развитието му се повишава след навършването на 30-годишна възраст. Най-засегнати от заболяването са жените във възрастовата група 40-49 години. Все повече обаче зачестяват и случаите на рак на матката при млади момичета. Най-добрата превенция на болестта са редовните профилактични прегледи при гинеколог.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
scrooper
преди 11 години

Ааа, какъв гаден пиърсинг!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия