Затлъстяването в детството води до репродуктивни проблеми в бъдеще

2012-08-04 16:00:00
Затлъстяването в детството води до репродуктивни проблеми в бъдеще
Снимка: Reuters

Затлъстяването в детските години може да доведе до репродуктивни проблеми при жените в бъдеще, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от скорошно американско проучване.

 

Оказва се, че наднорменото тегло в ранна детска възраст е също толкова вредно за човешкия организъм, колкото и когато се наблюдава на по-късен етап от живота.

 

 

Всеизвестно е, че при по-пълничките момичета менструалният цикъл започва по-рано. Макар и доскоро в този факт да е нямало нищо притеснително, след серия от проучвания, учени от щатския университет в Орегон установили, че промяната в биологичния часовник на представителките на нежния пол изиграе важна роля за развитието им в бъдеще.

 

Учените са категорични, че затлъстяването в детска възраст, предизвикващо подраняване на пубертета, може до голяма степен да се свърже с появата на репродуктивни нарушения при жените на по-късен етап от живота им.

 

Предишни проучвания показват, че по-ранната поява на менструалния цикъл, вследствие на наднормено тегло, води до по-висок риск от развитието на туморни заболявания на репродуктивната система, диабет и метаболитен синдром. Освен това ранният пубертет при момичетата се свързва с повишени нива на депресия и тревожност, по-голям шанс за пропушване и ранно започване на сексуален живот.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
dani1612
преди 11 години

Ами аз имам една приятелка, която е 59 кг, на 12 години и още не й е дошло.

scrooper
преди 11 години

Подраняването на менструацията днес се наблюдава при всякакви момичета, не само при дебелите. А такива статии е хубаво да се пускат в родителски форуми.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия