Пубертетът при момичетата

Навлизането в пубертет е неизменна част от живота на всеки човек. Най-общо казано това е периодът, през който детето пораства и се превръща в полово зрял възрастен индивид.   При различните хор

2012-03-13 21:46:00
Пубертетът при момичетата
Снимка: sxc.hu

Навлизането в пубертета е неизменна част от живота на всеки човек. Най-общо казано това е периодът, през който детето пораства и се превръща в полово зрял възрастен индивид.

 

При различните хора този процес започва на различна възраст. Най-често пубертетът при момичетата започва между 9- и 15-годишна възраст и продължава няколко години. Под влияние на хормоните се формират т.нар. вторични полови белези. В тялото на момичетата настъпват редица промени. Вижте най-общо какви са те:

 

1. Гърдите започват да растат.

През пубертета гърдите на момичетата започват да се развиват. Този процес приключва по различно време, но най-често продължава до края на тийнейджърските години. Въпреки че до голяма степен размерът на гърдите е генетически предопределен, той зависи и от други фактори.

 

2. Ханшът се разширява.

Това е още една стъпка, която превръща момичето в жена. Разширяването на ханша се свързва с улесняването на раждането в бъдеще. Формирането на женски тип структура ни най-малко не бива да ви притеснява.

 

3. Появява се първата менструация.

Повечето момичета получават своята първа менструация на възраст между 11 и 14 години. Разбира се, това може да се случи и малко по-рано или пък по-късно. Счита се, че пределната възраст, до която трябва да се е появил менструалният цикъл, е 16 години. В началото менструациите са нередовни, но с годините започват да се нормализират.

 

4. Може да станете по-високи от момчетата.

Често момичетата съзряват по-бързо от момчетата, в резултат на което в един момент те започват да надрастват своите съученици. Това не бива да ви притеснява. Скоро момчетата не само ще ви настигнат, но вероятно и ще станат по-високи от вас.

 

 

5. Ще започнете да се потите повече.

С навлизането в пубертета ще започнете да се изпотявате повече. Поддържането на добра лична хигиена и използването на дезодоранти/рол-они/стикове/гелове против изпотяване ще ви помогнат да се справите с неприятната миризма подмищниците.

 

6. Ще се появи окосмяване.

Половото съзряване е незименно свързано  с появата на окосмяване по интимните зони и подмишниците. Ако ви пречи, можете да го махате, като за целта съществуват най-различни начини.

 

7. Кожата се омазнява.

С навлизането в пубертета много от момичетата се оплакват, че кожата им започва да се омазнява, започват да се появяват и пъпки. Използването на подходящи почистващи средства и редовната и старателна грижа за кожата ще ви помогнат да се справите с тези проблеми.

 

8. Появява се вагинално течение.

Появата на вагинално течение е напълно естествена. Неговата функция е да прочиства вагината и да предпазва репродуктивните органи от инфекции. Нормалното вагинално течение е прозрачно или с белезникав цвят, без миризма и не е съпроводено от парене и сърбеж. Промяната в цвета на течението, появата на неприятна миризма или дискомфортът могат да са признаци на инфекция. Консултацията с гинеколог в такива случаи е задължителна.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
anichka_0237
преди 9 години

Zavisi kolko silno ti teche, ako e po slabo polzvai po tunki prevruzki ,a ako e po silno po debeli.Poprincip nai dobrata marka e always ama tova Ti si go precenqvash koq marka da si vzemesh .NADIAVAM SE DA SAM TI POMOGNALA!!!Uspeh s vsichko..... ; )

Ani4ka Sladkata-1590
преди 10 години

Аз искам да попитам когато дойде менструалния цикъл какви превръзки се използват ?Аз нямям майка за да я попитам, а баща миииииии..... ме е срам !!!На мен ми дойде тази сутрин !!!Ако някой случайно откликне предварително му благодаря много !!!!!!!!!!!!

NarutoShippuuden
преди 12 години

Интересна тема, ама как можахте да сложите това същество на снимката?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия