Недоспиването води до затлъстяване

Постоянният недостиг на сън, особено при хората над 25 години, води до повишаване на кръвното налягане. Дори само  1 час  сън в денонощието по-малко от необходимото в продължение на 5 години,  повишава риска от появата на хипертони

2011-06-12 23:36:38
Недоспиването води до затлъстяване
Постоянният недостиг на сън, особено при хората над 25 години, води до повишаване на кръвното налягане. Дори само  1 час  сън в денонощието по-малко от необходимото в продължение на 5 години,  повишава риска от появата на хипертония с 37 процента, това
твърдят американсkи учени.

Изследването, което те са направили, напълно потвърждава разпространената теория, според която хората, които всеки ден се събуждат по-рано от нормалното, страдат по-често от повишено кръвно налягане и наднормено тегло, в резултат на настъпване на  нарушения на обмяната на веществата. За нормална продължителност на съня се смятат 7 до 9 часа в денонощието.

Според  учените, проблеми със съня имат по-често мъжете, които страдат повече и от хипертония.  Статистиката сочи, че преди 100 години, например, хората са спели средно по 9 часа, а в наше време сънят над 6 часа,   си е направо лукс. А тялото имат памет и когато  сънят не му достига, то превключва на авариен режим.  Така започва борбата в самия организъм.

Най-лошото е това, че недостигът на сън  не може да се възстанови, т.е,  днес ние не можем да се наспим добре заради вчера.

Хроничното недоспиване бързо провокира появата на проблеми в механизма на нервната система. Хората стават  разсеяни и раздразнителни, сутрин вместо  да са бодри и свежи, те се събуждат с главоболие и вече изморени.  А събуждането и ободряването сутрин с различни стимулатори и изкуствени източници на енергия,  само объркват допълнително организма.

Недоспиването  е причина и за наднорменото тегло. Човешкият организъм е програмиран генетично, така че да бодърства в две ситуации - при търсене на храна и бягство от опасност. И в двата случая,   обаче, той използва голямо количество енергия.

Според статистиката,  хората, които спят по-малко от 4 часа, имат със 74 процента по-голям риск от затлъстяване.

За да можем да спим добре, последното хранете, според специалистите, трябва да бъде  поне 2 часа преди лягане, а още по-добре 4. По време на вечеря не трябва да се пият газирани напитки, кафе, силен чай, алкохол, а също така да се ядат пушени и силно подправени храни. Разходката преди сън помага да се отпуснем и бързо да заспим, а помещението, където спим, трябва да е добре проветрено. Можем да си помогнем и  като слушаме спокойна и приятна музика. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия