Учени откриха начин да живеем, без да дишаме

2012-07-01 19:19:00
Учени откриха начин да живеем, без да дишаме
Снимка: sxc.hu

Това може да звучи като част от фантастичните филми, които сме свикнали да гледаме, но всъщност е напълно реално – учени откриха начин, по който можем да оцелеем, без да дишаме, в продължение на около 15-30 минути, съобщава gizmodo.com.

 

Революционното откритие е дело на специалисти от детската болница в американския град Бостън. След упорита работа те успели да създадат специални микрочастици, чието инжектиране директно в кръвта води до насищане на организма с необходимия за оцеляването му кислород.

 

 

Постижението на американските учени се счита за едно от най-значимите открития в медицината през последните няколко години. То може да спаси живота на милиони хора по света. Откритието дава възможност на лекарите да спечелят така необходимите им 15-30 минути, в които да окажат спешна помощ на пациентите с белодробна недостатъчност, без да рискуват увреждането на мозъка или сърцето им.

 

Специалните микрочастици, създадени от учените, представляват малки джобчета с кислород, обвити в слой липиди. Те са с размери между 2 и 4 микрометъра. Микрочастиците се съхраняват в течен разтвор, който лесно може да се пренася и използва от парамедиците при спешни случаи.

 

Иновативният метод за насищане на кръвта с кислород вече е успешно тестван върху животни с белодробна недостатъчност. Предстоят експерименти и с хора.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
someonerandom
преди 11 години

semittyy По-голяма простотия не можа ли да напишеш?По същата логика дай да се ядосваме,че в Средновековието не са измислили антибиотици,преди да умрат не знам си колко човека.Сега са можели хората-измислили са го.Не са си казали "Дайте да умрат още малко хорица,че са станали множко,пък после ще го изобретяваме".

semittyy
преди 11 години

Еми добре е,че го измислиха,ама трябваше по рано да се сетят,преди да умарт 200 човека

DS
преди 11 години

Пешо и той научи магарето да не яде и то взе, че умря!И аз мога да живея без да дишам около 2-3 минути! п.п. Ама не мога да дишам без да живея! :D

koshtramba
преди 11 години

Genius!

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия