Учени разработват гел, предпазващ от полово предавани болести

2012-06-18 19:03:00
Учени разработват гел, предпазващ от полово предавани болести
Снимка: sxc.hu

Американски учени от Медицинския университет в Канзас Сити, щата Мисури, са в процес на разработването на нов медикамент, предпазващ жените от полово предавани болести, съобщава myhealthnewsdaily.com.

 

До момента изследователите са успели да създадат специален гел, съдържащ наночастици, който с висока степен на ефективност успява да предпази използващите го от полови инфекции.

 


 

Учените тествали разработения от тях медикамент върху лабораторни мишки. Оказало се, че в 53% от случаите гелът наистина успял да предпази гризачите от заразяване с генитален херпес – резултат, който специалистите определят като изключително обещаващ.

 

Предстоят още редица експерименти и усъвършенствания на нано гела. Учените се надяват, че ще успеят да го направят още по-ефективен и предпазващ не само от генитален херпес, но и от ХИВ, човешки папилома вирус и други полово предавани болести, превърнали се в бич на съвременното поколение.

 

Изследователите от Медицинския университет в Канзас Сити смятат, че до 1-2 години ще стигнат до решителния момент, в който ще започнат провеждането на тестове с хора. Те вярват, че откритието им ще помогне за опазването на здравето на милиони жени по целия свят.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия