Електрическо устройство помага в борбата с депресията

2012-06-24 21:17:00
Електрическо устройство помага в борбата с депресията
Снимка: sxc.hu

Електрическо устройство, разработено от учени от Калифорнийския университет, е в състояние да окаже незаменима помощ в борбата с депресията, съобщава в. “Daily Mail”.

 

Иновативната джаджа се прикрепя към челото и се оставя там по време на сън. В продължение на нощта тя излъчва електрически импулси към троичния нерв, който се свързва с онази част на мозъка, отговорна за настроението на човека. Устройството се захранва от генератор с размерите на мобилен телефон, който може да се сложи на китката.

 

 

Ефективността на новото изобретение е наистина висока. След провеждането на експеримент с група, съставена от 50 човека, страдащи от тежко депресивно разстройство, било установено, че ползването на устройството по 8 часа на денонощие в продължение на 8 седмици намалява симптомите на депресия средно с около 50%. Първите признаци на подобрение в психическото състояние се наблюдавали още след втората седмица.

 

Учените смятат, че откритието им ще даде нов тласък в борбата с депресията. Статистиката сочи, че съществуващите в момента медикаменти не могат да помогнат на около 20% от пациентите, лекуващи се от депресивни състояния. Най-накрая обаче и за тях е открит лек.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия