Какво представлява ракът на гърдата, как да се преглеждате сами

2012-06-07 10:12:00
Какво представлява ракът на гърдата, как да се преглеждате сами
Снимка: sxc.hu

Ракът на гърдата е заболяване, което отнема живота на жени на най-различна възраст. То представлява злокачествен тумор, който започва от клетките на гърдата.

 

Женските гърди са изградени от лобули, мастна тъкан, съединителна тъкан, лимфни съдове, кръвоносни съдове и млечни дуктуси.

 

Голяма част от злокачествените образования започват от дуктусите или от лобулите. Повечето лимфни съдове на гърдата водят до лимфни възли, които се намират непосредствено под мишницата. Те се наричат аксиларни лимфни възли.

 

В момента, в който раковите клетки стигнат до тези възли и продължат да растат, те предизвикват възпаление и подуване. Когато ракът достигне до аксиларните възли, шансът да се разпространи в други части на тялото значително нараства.

 

Добрата новина е, че повечето новообразувания на гърдата са доброкачествени. Те не се разпространяват извън гърдата и не са опасни за живота.

 

Някои от бучките са резултат от фиброкистозни изменения. Кистата е образувание с различна големина, от 1-2 мм до няколко сантиметра. Тя е изпълнена с прозрачна течност и се образува при запушване на каналите на млечните жлези. Възможно е да се появи една киста, но може да бъдат и повече.

 

Кистите са в състояние да предизвикат подуване и болки. Повечето жени имат киста/кисти, но не ги отстраняват, защото не им създават никакви проблеми. Ако е нужно отстраняване, то става чрез пункция, като най-често тя се прилага при наличието на една до три-четири кисти. Чрез този метод се маха прозрачната течност, стените се слепват и шансът да се появи кистата отново се свежда до минимум. Ако се развие нова на същото място, най-доброто решение е да се премахне чрез операция.

 

Жените се разболяват най-често именно от рак на гърдата. Вероятността да развият това заболяване е 1 към 7, а възможността от фатален край е 1 към 33.

 

Специалистите не са съвсем наясно каква е причината за развитие на рак на гърдата. Но има няколко рискови фактора, които са пряко свързани със заболяването:

 

възраст – възможността една жена да развие рак на гърдата нараства с всяка изминала година. 8 от 10 заболявания се откриват при дами, навършили 55-годишна възраст.

 

 

фамилна обремененост – ракът на гърдата се появява по-често при жени, които са генетично обременени. Рискът се удвоява при дами, които имат майка, дъщеря или сестра, развили болестта.

 

проблеми с менструацията – жени, при които менструацията се е появила пред навършването на 12 години или които са навлезли в менопауза след 55-годишна възраст, са по-застрашени от развитие на болестта.

 

лъчетерапия в областта на бюста – дамите, които са се подложили на лъчетерапия в областта на гърдите са предразположени към развитие на рак на гърдата.

 

Всеки човек е наясно, че начинът му на живот пряко влияе върху здравето. Жените, които нямат деца или са се сдобили с първия си наследник над 30-годишна възраст, са по-застрашени от развитие на болестта. Колкото повече бременности е изкарала една дама, толкова по-малък е рискът да се разболее.

 

Алкохолът също може да доведе до развитие на рак на гърдата. Затова намалете консумацията на спиртни напитки или направо се откажете от тях в името на здравето.

 

Спортът винаги оказва благоприятно влияние върху човешкото здраве. Колкото повече се движи човек, толкова по-малък е шансът да се разболее. Няколко часа бързо ходене седмично намаляват шансът от развитие на рак на гърдата с цели 18%.

 

Дамите, които пият противозачатъчни, са по-застрашени от развитие на болестта. Но ако не сте пили хапчета от 10 и повече години, шансът е намалял. Оралните контрацептиви имат своите плюсове и минуси, вие преценете кои надделяват.

 

Всеки излишен килограм е предпоставка към развитие на някаква болест. Дамите, които са напълнели рязко, са изложени на реален риск от заболяване от рак на гърдата.

 

Препоръчително е всички представителки на нежния пол да прегледат състоянието на гърдите си поне веднъж месечно, но не по време на цикъл или седмица преди/след появата му, защото тогава бюстът е наедрял и болезнен и може излишно да се притесните. Основните признаци, че има промяна в гърдите ви е наличие на бучка, болка/хлътване на зърното, секрет от зърното, подуване на част от гърдата, бучка в подмишницата.

 

Ако забележите нещо, което ви притеснява, отидете веднага на специалист. Може да ви няма нищо, но друго е да го чуете от компетентно лице. Колкото по-рано се разбере за рака, толкова по-голям е шансът да се излекувате.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия