Да вършиш няколко неща едновременно вреди на здравето

Или защо науката разгроми прехваления multitasking

2012-03-15 16:57:00
Да вършиш няколко неща едновременно вреди на здравето
Снимка: sxc.hu

Multitasking е модерен термин, който сигурно сте виждали в обявите за работа като изискване към кандидатите. На български той означава „способност да вършиш много неща едновременно". В днешно време, когато животът тече на бързи обороти, е необходимо да си по-ефективен в изпълнението на задачите. Но дали да се занимаваме с различни неща едновременно ни прави по-ефективни? Според научните изследвания това въобще не е така.

 

Учените твърдят, че човешкият мозък не може да изпълнява няколко задачи едновременно. Когато си мислим, че сме способни на това, по-скоро мозъкът ни превключва от една операция на друга, но в даден момент той е фокусиран само върху едно нещо. Бързата промяна на фокуса от една задача към друга намалява нашата концентрация и вероятността да сгрешим е много по-голяма.

 

От тук идва и рискът за пътен инцидент, когато шофираме и говорим по телефона едновременно, особено, когато разговорът изисква повече внимание. Както Дейвид Мейер, директор на лабораторията по изследване на човешкия мозък към университета в Мичиган, твърди: „Едно от двете неща ще остане на заден план. Или разговорът ви няма да е пълноценен, или по-лошо – няма да можете да съобразявате шофирането си със случващото се на пътя достатъчно бързо."

 

Ефектът на multitasking върху паметта и вниманието ни

 

Какво се случва, когато сте се запътили да си вземете нещо от хладилника, но телефонът ви започва да звъни и водите кратък разговор по пътя към кухнята? Много често в подобна ситуация за няколко секунди човек се опитва да си спомни за какво е отишъл в кухнята. Според Адам Газли, професор по неврология към университета в Калифорния, това е едно елементарно доказателство, че работната памет не работи съвсем добре, когато се изпълняват две и повече неща едновременно.

 

За съжаление, в ежедневието си сме подложени на много чести прекъсвания на фокуса ни заради технологиите. Проучванията показват, че определено плащаме цена за това – намалена концентрация и повишено ниво на стрес.

 

Последният извод се потвърждава от изследването, направено през 2009 г. от университета Станфорд, в което изследваните хора трябвало да отговорят на въпроси за това колко често използват компютър, смартфони и други устройства, а след това те попълнили когнитивни тестове. Резултатите показали, че използващите няколко електронни устройства едновременно се затрудняват да пресяват важната от маловажната информация, постъпваща от околната среда.

 

Според изследванията на д-р Газли възрастта е фактор в способността ни да превключваме бързо от една дейност към друга, което означава, че multitasking-а затормозява много повече мозъка на по-възрастните хора и ефективността им спада рязко, ако не се фокусират само върху една задача.

 

Въпреки че тийнейджърите са развили много по-добре способността си да се прехвърлят бързо от едно нещо към друго, защото израстват обградени от всякакви технологии, изследванията сочат, че и за тях не е препоръчително да multitask-ват прекалено често или продължително. Нивата на стрес са много високи сред децата, които прекарват дълго време в превключване между различни занимания на компютъра и телефона. Освен това често такива деца се лишават от сън заради изкушението да играят на компютъра, а липсата на достатъчно сън е основен фактор за стрес, така че не се учудвайте, ако детето ви е раздразнително на сутринта след безсънна нощ, дори и ако игрите му носят удоволствие.

 

Заключението на д-р Мейер е, че съществуват стабилни доказателства за връзката между multitasking-а и хроничния стрес, както и за намалената ефективност на служителите на работното място, когато не се фокусират върху задачите една по една.

 

Още интересни неща за здравето четете в Tialoto.bg

Автор: Мария Господинова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
scrooper
преди 12 години

ох, в началото на статията помислих, че мултитаскингът е свързан с раздвоение на личността :(


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия