Съвети как да си създадеш перфектната плейлиста за тичане

2016-10-06 17:08:00
Съвети как да си създадеш перфектната плейлиста за тичане
Снимка: iStock

По време на тичане, без значение дали в парка, на стадиона или във фитнес залата, музиката помага доста, когато е подходяща. Тя ще ти помогне да не се откажеш, когато дишането стане тежко, а краката ти едва те държат. Подходящите песни ще ти помогнат да продължиш да тичаш и дори може да засилят темпото ти.

 

Много е важно темпото на песните да съвпада с ритъма ти на тичане, който представлява крачки в минута.

 

Ако не знаеш какъв е твоят собствен ритъм, излез навън за кратък джогинг. След като загрееш хубаво, започни да тичаш в естествен за теб ритъм. Виж колко маха прави левия ти крак в продължение на половин минута и го умножи по четири. Получената цифра и твоят ритъм.

 

 

Апликацията Spotify ще ти помогне да персонализираш личния си плейлист. Отвори го, отиди на Browse и скролни надолу до Running Section, където ще видиш Rexommended For You. Кликни върху него и приложението ще те подкани да започнеш да тичаш, като в същото време ще мери динамиката на стъпките ти. След това ще ти предложи плейлиста, която съвпада с твоето темпо. Песните имат BPM близък до темпото ти, а това ще ти помогне да тичаш по-лесно и на по-дълги разстояния.

 

Ако не искаш приложението Spotify да ти прави плейлиста, направи си сам. За целта обаче е добре да провериш онлайн BPM-а на любимите си парчета, за да се спреш само на тези, които съвпадат с ритъма ти на тичане. Може да използваш сайтовете songbpm.com или jogtunes.com.

 

Ще ти бъде необходимо известно време, за да направиш перфектната плейлиста за тичане, но веднъж създадена, тя наистина ще ти бъде страшно полезна. Структурата, която всяка плейлиста е добре да има, се състои от 3 стъпки – да те измъкне от вкъщи, за да загрееш, да ти помогне да тичаш, колкото можеш по-дълго и да те успокои след края на тренировката.

 

Затова е добре в плейлистата си да имаш мотивиращи и лирични поп парчета със закачливи мелодии в началото на тренировката и да запазиш ентусиазма си по време на първите 10 минути. Много е важно да не ти бъде дискомфортно в началото, когато сърцето ти бие по-бързо от обикновено.

 

След като вече си загрял, продължи тренировката си като вдигнеш темпото. Ще се почувстваш по-комфортно, ако слушаш дийп хаус и подобна електронна музика, която ще те потопи по-дълбоко като своеобразна медитация. Не спирай да слушаш вдъхновяващите и бързи бийтове до края на тренировката и за да не спрат по някое време, направи плейлистата достатъчно дълга. Така може да се вдъхновиш и да тичаш по-дълго.

 

Хубаво е след динамична тренировка плейлистита да има и релаксиращи парчета, които да ти помогнат да преминеш на нормална честота обратно по пътя до вкъщи.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия