Най-често допусканите грешки по време на тренировка

2016-08-17 12:15:00
Най-често допусканите грешки по време на тренировка
Снимка: iStock

Има хора, които спортуват редовно, но въпреки това не постигат така желаните резултати. Защо се получава така? Незнанието или неумението да тренираш правилно може да доведе до допускане на дефекти в тренировката и до трудно постигане на добри резултати. И ако грешките бъдат повече от правилно направените неща, прогресът спира, последван от убедителен провал.

 

Виж кои са най-често допусканите грешки по време на тренировка:

 

Не правиш кардио упражнения – аеробиката е изключително важна част от цялостния процес на отслабване. Препоръчително е поне 3 пъти седмично да правиш тренировки с висока интензивност, ако искаш да се отървеш от излишните мазнини. Кардиото влияе благоприятно на метаболизма няколко часа, след като си приключил с тренировката. Най-добре ще бъде за теб, ако съчетаваш вдигане на тежести с кардио, като ги разпределяш равномерно през цялата седмица.

 

 

Тренировката ти е прекалено тежка/лека – упражненията за отслабване се изпълняват с определена специфика на натоварването и не бива да са нито прекалено леки, нито прекалено тежки. Ако са леки тялото не се ангажира в достатъчна степен, а ако са прекалено тежки то преминава в анаеробен режим на работа, при който за енергия се използват протеини и въглехидрати, но не и мазнини.

 

Не загряваш преди тренировка – хубавата загрявка е задължителна, без значение дали тренировката ти е предназначена за топене на мазнини, за трупане на маса или за повишаване на издръжливостта. Повечето хора обаче я пропускат, защото смятат, че не е толкова важна или защото ги мързи. Загрявката обаче не бива да отсъства от тренировката ти, защото тя дава на тялото нужната подготовка за последващото натоварване, повишава честотата на сърдечния пулс и концентрацията.

 

Правиш основно упражнения за корема – повечето хора си мислят, че коремната гимнастика е достатъчна, за да се отърват от така нежеланите килограми. Истината е, че дори да правиш по 1 000 коремни преси на ден, няма да успееш да се сдобиеш с плочки на корема. Разбира се, че тя е важна и не бива да я пропускаш, но просто не разчитай само на нея.

 

Правиш повече изолиращи упражнения за сметка на многоставните – когато спортуваш с цел изгаряне на мазнините, трябва да правиш повече многоставни упражнения, ангажиращи по няколко мускулни групи. Изолиращите не са подходящи, особено за хора, които нямат достатъчно опит. Натоварването на цялото тяло е задължително, защото по този начин ще засилиш метаболизма си и ще постигнеш така желаното тяло.

 

Друго важно нещо, което доста хора забравят, е диетата. Съвременната концепция за отслабване се състои от 3 основни модула: 70% диета, 20% тежести и 10% кардио. Затова, ако хапваш, каквото си поискаш и ходиш 7 пъти седмично на тренировка, няма да се вталиш и да оформиш тялото си.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия