Най-често допусканите грешки по време на тренировка

2016-03-23 13:31:00
Най-често допусканите грешки по време на тренировка
Снимка: iStock

Здравословното ти състояние и твоята визия зависят от броя тренировки, които правиш всяка седмица. Първото и най-сериозно предизвикателство за всеки е да започне да спортува и да придобие навика да го прави. Най-трудна е първата крачка, т.е влизането във фитнес залата или записването на някакъв спорт, но след време ще установиш, че това е най-доброто нещо, което си направил за себе си.

 

Ако нямаш опит в спортуването, то задължително трябва да получаваш напътствия от някой професионалист и да имаш добре изготвена фитнес програма за теб. И въпреки че това е ясно на всеки, все още има хора, които смятат, че нямат нужда от напътствия и са достатъчно запознати с нещата, за да спортуват сами. И обикновено те допускат най-различни грешки по време на тренировки:

 

 

Предоверяват се на кантара – да, той може да ти покаже дали се движиш в правилната посока, но не очаквай, че след като си тренирал в продължение на месец, ще има кой знае какви резултати върху кантара. Ако искаш да видиш видими резултати, по-добре следи обиколките на тялото си, а не килограмите. Няма нужда да се мериш всеки ден, по-добре обръщай внимание на това как изглеждаш.

 

Пропускаш разтягането на мускулите след тренировка – това е грешка, която допускат много спортуващи. Важно е обаче след края на тренировката да се направи внимателно разтягане на мускулите. По този начин те се оформят и се предотвратява появата на мускулна треска.

 

Пропускаш загряването на тялото – а ако все пак не го пропускаш, то го претупваш набързо. В никакъв случай не започвай да тренираш, ако не си направил една хубава разгрявка, защото това може да ти създаде сериозни проблеми. Тялото има нужда да бъде загрято, преди да премине към режим на работа.

 

Не хапваш преди тренировка – разбира се, не бива да се натъпчеш едно хубаво преди тренировка, но и не бива да отидеш във фитнес залата гладен. Затова си набави достатъчно количество енергия с някакво малко хапване, което има въглехидрат с протеин – пълнозърнеста филийка хляб с извара, например.

 

Не правиш клековете правилно – тяхното неправилно изпълняване може да доведе до сериозни поражения върху тялото. Затова, ако нямаш опит, по-добре потърси съветите на някой специалист, който да ти покаже как правилно да ги изпълняваш.

 

Не спиш достатъчно – сънят е от изключително важно значение за човешкото здраве. Недостатъчното количество сън може да доведе до хормонален дисбаланс и да ти попречи да постигаш добри резултати във фитнеса. Ако не се чувстваш достатъчно отпочинал, по-добре пропусни тренировката.

 

Прекаляваш с кардиото – не бива да бъдеш на принципа „колкото повече, толкова повече“, защото след 1 час кардио упражнения ще бъдеш изморен и няма да направиш качествена тренировка на отделните мускулни групи. Затова е по-добре да направиш 20-минутна кардио тренировка и след това 40-минутна нормална тренировка за различните мускулни групи.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия