Йога асани за утвърждаване чувството за сигурност [част втора]

2016-01-02 17:45:00
Йога асани за утвърждаване чувството за сигурност [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Йога асаните освен че въздействат върху физическото тяло, събужат емоционалната и психическата енергия. Ето няколко такива, които ако изпълняваш редовно, ще затвърдиш чувството за сигурност, стабилност и защитеност.

 

Утхита хаста падангущхасана. Застани в изправено положение със събрани стъпала, фиксирай погледа в неподвижна точка пред себе си. Сгъни десния крак и с преплетени пръсти на ръцете хвани от долната страна дясното стъпало. Бавно изпъни крака пред тялото и го придърпай към торса. Задръж в това положение 10 естествени вдишвания и издишвания. Свий коляното, освободи стъпалото и бавно спусни крака на пода. Повтори по аналогичен начин с левия крак. Направи по 2 повторения на всяка страна. Внимание! Позата не се изпълнява при ишиас и проблеми с тазобедрените стави. Тази асана подобрява концентрацията и укрепва мускулите на ханша и краката.

 

 

Гарудасана (поза орел). Застани в изправено положение и фокусирай погледа върху неподвижна точка пред себе си. Свий десния крак и го усучи около левия така, че дясното ходило да почива върху прасеца на левия крак. Сгъвайки лакти, усучи предмишниците една около друга така, че десният лакът да е отдолу, и събери длани пред лицето. Бавно сгъни лявото коляно и снижи тялото, като държиш гърба изправен. Остани в това положение 10 естествени вдишвания и издишвания. Бавно повдигни тялото и освободи ръцете и краката. Повтори по описания начин, като усучеш левия крак около десния, а лявата ръка да е отдолу. Направи по 2 повторения на всяка страна. Гарудасана подобрява концентрацията и укрепва мускулите и ставите на раменете, ръцете и краката.

 

Утханасана (клякане и изправяне). Застани в изправено положение с раздалечени на около метър един от друг крака. Обърни пръстите на краката навън. Сплети пръстите на ръцете пред тялото и ги отпусни да висят свободно. Изправи гърба, нека главата е в центъра на торса. Прибери опашната кост навътре и фиксирай погледа в точка пред себе си. С издишване свий колене встрани и спусни бедрата на около 20 см към пода. Запази гърба максимално изправен и разтвори коленете, колкото можеш повече встрани. Задръж позицията около 5 сек. С вдишване бавно изправи коленете и се върни в изходяща позиция. Ако се чувстваш комфортно, повтори практиката, като този път се спуснеш на 50 см към пода. Отново се върни в изходящата позиция и изпълни практиката за трети път, като сега спусни бедрата толкова, че да са успоредни на пода. По време на цялата практика поддържай гърба максимално изправен. Това е един цикъл. Направи общо 3. Тази асана не бива да се практикува от жени със смъкната матка. Тя укрепва мускулите на малкия таз, гърба, краката и седалището, раздвижва и освобождава напрежението в ставите на краката.

 

Възможно е в началото да не си толкова гъвката и да не се получава както трябва. Но ако практикуваш всеки ден, скоро ще има много забележим напредък.


Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия