Да танцуваш салса и меренге [част първа]

2016-01-04 18:02:00
Да танцуваш салса и меренге [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Отдавна доста хора започнаха да се интересуват от латино танците. Ще ти разкажем за два от най-популярните – салса и меренге.

 

Салсата е част от т.нар. социални латино танци и позволява силна импровизация в стъпките, без строго установени стандарти. Тази свобода на движенията позволява смесване с други стилове в едни интересни комбинации от салса и ориентал, хип-хоп или български фолклор, отново в съчетание с латино ритми. Салсата е музика и танц, в който се смесват карибски, африкански и латиноамерикански ритми. През 70-те години благодарение на изпълнителите от Куба, Венецуела и Панама салсата се разпространява по целия свят, като става популярна сред хора от всички социални класи. Характерно е влиянието на различни музикални стилове, за да се получи тази спонтанна музика и неподправения жив танц. Бърз, бавен – ритъмът на салсата може да се променя, а танцьорите имат възможността да развихрят въображението си и да импровизират на воля. Тя е напълно свободен танц, без строги правила, може би и затова в различните части на света са се обособили различни стилове. Това, което ги отличава са стъпките и движенията на тялото. Има няколко стила салса.

 

Cuban style. Гъвкавост, шеметни завъртания и огнена страст струи от този кубински стил, създаден от кубинците, които сякаш са родени, за да танцуват. Много често го наричат "casino salsa" заради изключително сложните движения с ръцете.

 

Miami style. Този стил произлиза от кубинския. Създаден от хилядите преселили се в Маями кубинци, с годините той е придобил свой собствен характер. Основната разлика, която ще те впечатли, е безупречното спазване на ритъма.

 

 

NY style. Един елегантен и уникален вариант, намерил място сред най-разпространените стилове из цял свят. При него се забелязват най-много движенията на жената, които са изключително стилни и завладяващи. Друго, което е характерно за този стил на салсата е, че се набляга на лесни, но ефектни завъртания, а фигурите са максимално изчистени. При NY style двойката през повечето време танцува на една линия, като партньорите постоянно си разменят местата, създавайки динамично напрежение помежду си. Тези завъртания понякога стават толкова светкавично, че се превръщат в същинско зрелище, което кара публиката да настръхне.

 

LA style. Както подсказва името на този стил, той се е зародил в Лос Анджелис. Разнообразен, елегантен и чувствен - това е един от най-популярните стилове в салсата днес. LA style включва в себе си множество елементи от различни танци – кубинска салса, джаз, суинг и дори от балните танци. На базата на тези мотиви съвременните изпълнители са изградили напълно уникален стил. При основното движение мъжът и жената са разположени с лице един към друг и се движат напред-назад в една линия. Всички фигури се извършват в тази позиция, за разлика от кубинския стил, при който всичко става докато двамата в двойката обикалят един около друг.

 

Rueda. В превод думата означава колело, като стилът се заражда отново по улиците на Куба. Наречен е така, тъй като включва няколко      двойки, които си разменят партньорите чрез различни фигури/завъртания, а танцуването става в кръг, понякога в много бърза последователност. За страничния наблюдател този танц може да се стори зашеметяващ със сложността си, но всъщност е доста лесен за усвояване. Руедата може да е съвсем малка, състояща се само от две двойки или голяма, колкото позволява свободното пространство, включваща десетки двойки.

 

Lady's style. Тук жените поемат инициативата, ухажват и прелъстяват танцувайки, за да покажат своята грация и красота.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия