Шест неща, които да направиш преди всяко каране (и след това)

2015-09-15 13:29:00
Шест неща, които да направиш преди всяко каране (и след това)
Снимка: iStock

Ако обичаш да караш колело, то си наясно, че то може да ти донесе както удоволствие, така и неприятни емоции, особено ако не си се подготвил добре предварително. За да бъде колоезденето максимално приятно за теб, виж какво трябва да правиш преди всяко каране:

 

Хубаво е да обърнеш внимание на състоянието на велосипеда си и да се увериш, че е в отлично техническо състояние. Ако имаш някакви съмнения относно неговата издръжливост или функционалност, по-добре го виж хубаво или отиди на техник.

 

 

Провери гумите, защото всички гуми изпускат въздух понякога. Те трябва да са добре напомпани, така че ако не са, напомпай ги хубаво, преди да излезеш.

 

За да видиш състоянието на спирачките, натисни няколко пъти ръкохватката и погледни накладките. След това набързо премини през всички скорости, за да провериш за превъртане или други признаци за проблеми.

 

След като приключиш с карането на колелото си, почисти и смажи веригата му. По този начин ще премахнеш мръсотията, натрупана по време на карането и ще я подготвиш за следващия път.

 

Ако чуеш някакво пукане, скърцане, щракане или превъртане по време на каране, провери причините за него след това. Не е никак готино да караш велосипед, който издава странни звуци, а и може да бъде опасно.

 

Хубаво е, когато излизаш да караш колело, да си добре отпочинал, за да имаш достатъчно енергия. Ако не се чувстваш добре, по-добре не излизай навън с колелото.

 

Ако си карал здраво и се чувстваш силен от това, мисли и се наслаждавай преди самото каране. Ако го правиш по време на колоезденето, рискуваш да се пренатовариш и да си създадеш излишни проблеми със здравето.

 

Някои хора обичат да имат цел, когато излизат с колелото, а други предпочитат просто да карат безцелно. И двата варианта са ОК, важното е да се наслаждаваш.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия