Предимствата на йогата

2015-09-22 11:15:00
Предимствата на йогата
Снимка: freedigitalphotos.net

В последните годни йогата се превърна в най-практикуваният спорт. Градските хора я намират за много практична и вписваща се в напрегнатото им ежедневие, не само с физическата натовареност, която акумулира, но и заради успокояващия и релаксиращ ефект накрая. Хората се упражняват с йога не само в спортните зали, но и сред природата. Йогата не е само спорт, тя е култура и философия. Основава се на няколко основни компонента – правилно извършване на упражненията (различните пози или стойки се наричат асани), дишане, релаксация, позитивно мислене и медитация. Ще те запознаем с нейните предимства.

 

Предотвратява наднорменото тегло и диабета, подобрява имунната система, покачва либидото, помага за по-добър и здрав сън, намалява болката в главата, подобрява функцията на сърцето, намалява риска от депресия. Доказано е, че йогата има същите действия като антидепресантите и терапията при психолог.

 

Йогата е отличен начин да се раздвижиш без да се налага да правиш тежки физически упражнения, въпреки че при повечето асани, мускулите са в състояние на високо напрежение в продължените на няколко секунди. Йогата  помага на корема да се стегне, да станеш по-гъвкав/а и на мускулите да се стегнат. Стойката на главата и раменете помага на кръвта да стигне до мозъка и по този начин мисловната дейност и работоспособността на човека се подобряват. Дихателните упражнения подпомагат работата на белия дроб и подобряват циркулацията на жизнените сили.

 

 

Освен физически, йогата има и други предимства. Практикувайки я, ти ще отключиш чакрите в себе си. Чакрите са свързани с енергията, те са мрежа от психически канали. Всяка чакра отключва различно поведение, мисли и емоционални реакции, които подсъзнателно присъстват в теб. Разбира се, за да стигнеш до това състояние, трябва да се научиш да медитираш редовно, да успееш да останеш насаме със себе си, да не мислиш за нищо друго и да успееш да се отпуснеш. Чак тогава ще достигнеш до друго измерение и медитирането ще отключи чакрите ти.

 

Важно е да знаеш, че основната цел на йогата е упражненията да са приятни за този, който ги прави. При йогата не съществува болка. Практикуващият трябва сам да си постави граници и да избере докъде да стигне. Йога не е надпревара. Ако изпълнението на някоя асана е болезнено или некомфортно, веднага спри. Не имитирай майстор йогите, а се съобразявай с моментното си ниво.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия