Защо да избереш каланетиката

2015-08-19 20:09:00
Защо да избереш каланетиката
Снимка: freedigitalphotos.net

Сигурно си мислиш, че е невъзможно да отслабнеш без да спазваш даден вид диета или без да извършваш тежки физически упражнения, които изразходват хиляди калории. Е, ето че каланетиката е този вид спорт, който чрез не толкова тежко натоварване прави човешката фигура почти идеална. Каланетиката е съчетание от йога, балет и фитнес, при които липсват резки движения и скокове, но всяко упражнение натоварва няколко групи мускули. Поради този факт каланетиката е много по-добър избор от аеробиката, защото 1 час каланетика се равнява на цели 24 аеробика.

 

Каланетиката е набор от упражнения, които се изпълняват на бавна музика и използват изцяло тежестта на тялото. Звучи лесно, но на практика упражненията натоварват достатъчно най-проблемните зони за жените – бедрата, дупето и корема.

 

 

Ако смяташ, че имаш излишни килограми, не обичаш да тичаш, плуваш или да ходиш на фитнес, предпочиташ да тренираш вкъщи, защото нямаш възможност да отделиш достатъчно време за упражнения в залата, то каланетиката е перфектният спорт за теб.

 

Упражненията при каланетиката се изпълняват в серии от 20 до 100 пъти. Съветваме те винаги да започваш с малка загрявка, най-важното при всеки един спорт преди да се навлезе в същинската част, след което да поработиш последователно върху всички мускули. Движенията не са натоварващи, но мускулите работят постоянно и поради повтарянето на упражненията, те се стягат и за отрицателно време тялото става силно и стегнато. Също така обърни внимание на дишането, което е от изключителна важност, дишай си нормално и не забравяй да го правиш.

 

Препоръчваме ти първоначално да се занимаваш с каланетика 3 пъти седмично по един час и след по-мако от един месец резултатите ще са видими. След като постигнеш целта със свалянето на килограми и оформяне на тялото, можеш да редуциташ правенето на упражнения до 1 – 2 пъти седмично по 1 час, или ако съвсем нямаш време, постарай се отделиш време за 10 минутна тренировка всеки ден. Така ще поддържаш постигнатите резултати. Или просто спортувай за удоволствие, здраве и поддържане на фигурата.

 

Каланетиката е полезна не само за хора с излишни килограми, но и за такива, които имат проблеми с опорно-двигателния апарат. Изключително ефикасна е за хора, които са били временно обездвижени. Но в случай, че сте претърпяли, операция, или имате проблеми с гръбначния стълб, ставите, или страдате от разширени вени, то тогава не е препоръчително да се занимавате с този вид спорт. Ако имате някой от гореспоменатите проблеми, непременно се консултирайте с вашия лекар преди да започнете упражненията.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия