Кардио тренировки различни от бягане и колело

2015-07-31 18:34:00
Кардио тренировки различни от бягане и колело
Снимка: freedigitalphotos.net

Кардиото е с доказана ефективност. Много по-лесно е да свалиш килограми, отколкото да натрупаш мускулна маса. Освен това предимството на аеробните тренировки е доказано и няма нужда от реклама. Факт е обаче, че с времето може да ви доскучаят. Цикличното повтаряне на едно и също, тренировка след тренировка може да намали желанието ви за тренировка и с това да я направи не толкова ефективна. Ще се спрем на няколко предложения, които могат успешно да заместят традиционното бягане или каране на колело и да внесат разнообразие в спортните ви занимания.

 

Махове с пудовка. Пудовката е старинен тежкоатлетен уред. За тези от вас, които не са виждали – пудовката представлява метално гюле със заварена ръкохватка. Евгений Сандов, считан за бащата на съвременния културизъм, използва пудовките в своите тренировки. Стандартната пудовка тежи 16 килограма, които се равняват на един пуд (руска мярка за тегло). Маховете с пудовка ангажират цялото тяло, като движението започва от леко приклекнала и приведена напред поза, за да се приложи пружиниране и изтласкване на тежестта с опънати ръце напред, докато пудовката се изравни с нивото на очите.

 

 

Лицеви опори, последвани от подскоци. Целта тук е отново да се ангажират колкото се може повече мускулни групи за изпълнение на движението. Това гарантира и висок енергоразход и качествена аеробика. Започвате със стандартна лицева опора, като при повдигането на тялото, с подскок прибирате ходилата близо до дланите. От там се изправяте и отскачате във въздуха с вдигнати ръце. Участват мускулите от почти цялото тяло: гърди, гръб, рамене, корем и крака.

 

Скачане на въже. Традиционното скачане на въже е чудесен вариант да разнообразите аеробиката си. Изисква постоянна концентрация, защото разсеете ли се за миг, въжето ще ви закачи и ритъмът ви ще се наруши. Развива добра координация и гори много калории. Ако не разполагате с въже, добра работа може да свърши и достатъчно тежък и дълъг кабел от стар електроуред.

 

Лицеви опори, съчетани с подскоци и набирания на лост. Модифициран вариант на упражнението по-горе. Ако сте на ниво напреднали, спокойно може да включите това упражнение в тренировката си за въздух и силова издържливост. Освен това ще си гарантирате и релефни плочки на корема заради ангажирането на поясната част по време на изпълнението. При вече изпълнена лицева опора изпълнявате отскок нагоре от място и се хващате за лоста за набиране. След като изпълните и набирането се пускате и изпълнявате следващата лицева опора. И така до отказ.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия